Trots op winnende plan 'Kroon'.

Written by Els van Esch / Annelieke Hoogwegt
01 jul 2021

Samen met LEVS architecten hebben we het winnende plan voor nieuwbouw bij Van ’t Hoffstraat in Etten-Leur: ‘Kroon’. 

We zijn blij met de terugkerende samenwerking met LEVS architecten en woningcorporatie Alwel. Met veel plezier en enthousiasme hebben we eerder gewerkt aan de woongebouwen aan de Juvenaatlaan en momenteel realiseren we woongebouw Rock. Plantontwikkelaar Bert Evers: “Ik ben trots op dit plan. LEVS weet - binnen de kaders van de uitvraag - een project zo mooi en bijzonder mogelijk te ontwerpen. Dat geeft ons de drive om het ontwerp realiseerbaar te maken. Door eerdere samenwerkingen kennen we elkaars belangen, expertise en visie. Daardoor versterken we elkaar en staan hier straks twee prachtige woongebouwen waar mensen fijn wonen en leven.”

Vertrekpunten voor het ontwerp

Eén van de vertrekpunten was het naadloos inpassen van het ontwerp in de bestaande omgeving. Het plan ligt vlak achter het oude stadslint van Etten-Leur met diverse betekenisvolle plekken voor samenkomen en ontmoeten. Een nieuwe ontmoetingsplek in het hart van het ontwerp, omarmd door de bebouwing, kon daarom niet ontbreken. Een ander vertrekpunt waren de vele informele paadjes achter en tussen de woningen. Wij hebben dit karakter doorvertaald naar kleine bouwvolumes die met mooie doorsteekjes een ‘link’ vormen naar de omliggende wijken.

Bijzondere architectuur

Het ontwerp gaat qua kleurstelling een samenspel aan met de nabij liggende Rozengaard en met het ‘Lint van Leur’ dat een levendige variatie van daken en kleuren heeft. De hedendaagse interpretatie van deze verscheidenheid hebben we gevonden door te spelen met diverse dakhoogtes die een soort kroon vormen. De verspringing van openingen en balkons vormt daarbij een speels dynamisch beeld. We hebben het gebouw verder een heel eigen identiteit gegeven, door verticaal geribbeld metselwerk en verschillende kleuren voegwerk toe te passen. Je beleeft het geheel daardoor op elk moment van de dag heel anders, dankzij de werking van schaduw en licht.

Groene omgeving met ontmoetingsplekken

Om extra betekenis te geven aan de omgeving hebben wij er in onze ontwerpplannen voor gekozen een netwerk van groene ontmoetingsplekken te creëren voor alle leeftijden en typen ontspanning. De komende periode staat in het teken van de verdere planuitwerking en optimalisatie van het ontwerp.

Plan 'Kroon'