Samen de uitdaging aangaan

Written by Annelieke Hoogwegt
12 dec 2017

Damie van Vianen (projectleider) en Clemens Koekkoek (opdrachtgever IDBB Vastgoed B.V) gaan met elkaar in gesprek over de samenwerking bij de realisatie van 19 zorgappartementen 'Huize ter Beegden'.

 

Ervaring in nieuwbouw en restauratie onder een dak

Hazenberg realiseert voor Compartijn negentien zorgappartementen in en aan de boerderij ‘Huize ter Beegden’. Het gemeentelijke monument wordt gerestaureerd waarbij het belangrijk is dat de gevels behouden blijven. “Dit project is geschikt voor Hazenberg;  zij hebben zowel de expertise in restauratie (vanuit dochteronderming Nico de Bont) als in nieuwbouw. Die combinatie werkt hier heel fijn, mede omdat er ook rondom de monumentale boerderij veel uitdagingen zijn”, licht Clemens Koekkoek toe.

Beslissingen durven nemen

Clemens vertelt: “Voor mij zijn transparantie en besluitvaardigheid belangrijke waarden bij een projectleider. Alle onderwerpen moeten besproken kunnen worden en er moet adequaat gehandeld worden. Er is hier meer asbest gevonden dan van te voren verwacht. Dat is vervelend, maar daar moeten we niet te zwaar naar kijken. Dat brengt dit gebouw met zich mee en dan heb je maar één keuze; snel actie ondernemen en doorgaan.” Damie vult aan: “ Het is in de samenwerking belangrijk om elkaar vroegtijdig mee te nemen in deze uitdagingen. Dan ontstaat er meer begrip voor elkaars belang. “

Kopiëren is gevaarlijk

Bij de vervallen woonboerderij is asbest is een van de tegenslagen, maar ook op constructief gebied en tijdens de afwerkingsfase zijn er nog beslissingen te nemen. Damie: “Wij denken in oplossingen en kunnen de hobbels op de weg aan. Juist die complexiteit in het werk houdt ons scherp.” Clemens: “De uitdagingen die we hier tegenkomen zijn niet uniek; die komen bij meerdere projecten voor. Maar toch is kopiëren gevaarlijk. De ontwikkelingen in bijvoorbeeld de installaties gaan zo snel; iets dat anderhalf jaar geleden is toegepast, is nu alweer achterhaald. Door onze kennis en ervaring te delen, te kijken naar nieuwe technieken en ontwikkelingen en open te staan voor elkaars oplossingen, kunnen we hier de juiste projectspecifieke keuzes maken en levert dit weer nieuwe inzichten op voor de toekomst.”

 “Ik ben pas blij als de bewoners zich thuis voelen in de boerderij.”

Clemens Koekkoek

Bouwen voor de mensen die er komen wonen

Op de vraag wanneer Clemens en Damie blij zijn na de oplevering hoeft Clemens niet lang na te denken; “De slogan van Compartijn is: ‘Thuis als thuis niet meer gaat.’ Ik ben dus blij als de bewoners die hier komen wonen zich thuis voelen in de boerderij. Het moet voor hen een sfeervol en warm thuis zijn. Dat zit ook in de materialen, kleurgebruik en het licht. Ik heb de belofte gedaan op te leveren met een 9,5. Die laatste ½ punt is een smaakkwestie, maar de kwaliteit moet perfect zijn. Damie vult aan: “Dat is waar onze vakmannen, Hazenberg en ik ook voor staan: kwaliteit leveren, zodat we trots kunnen zijn op het eindresultaat. Ik ben tevreden als we met elkaar een mooi gebouw voor de toekomst realiseren en onze opdrachtgever tevreden is over het proces en het eindresultaat. Dat we zelfs méér hebben kunnen maken dan vooraf bedacht.”