Mede dankzij het prachtige project Rock, met 71 jongerenappartementen en 4 woon/werkwoningen, heeft de centrumentree van Etten-Leur een stevige upgrade gekregen. Een plek waar groen, reuring, ‘samen’ en jongeren stilistisch bij elkaar komen. Planontwikkelaar Bert Evers van Hazenberg en opdrachtgever Marieke Keyzer, senior projectleider van woningcorporatie Alwel kijken bij de oplevering nog een keer op het project terug.

“Vroeger vormden hier een wat onooglijk kantoor, het politiebureau, de bank en een saaie parkeerplaats bepaald geen fraai stadsonthaal vanaf het station. Wij hebben dat kantoor gekocht, om van het gebied een fijne woon- en verblijfplek te maken. Voor jongeren, aangezien daar in Etten-Leur enorm veel vraag naar was en is,” begint Marieke. “Samen met hen, omwonenden en de gemeente hebben we de projectwensen opgesteld: een mooi complex met een binnentuin, liefst met een groene doorgang naar de wijk én met ruimte voor ontmoetingen, activiteiten en bedrijvigheid. Eerlijk gezegd dachten we dat dat onhaalbaar zou zijn, maar LEVS architecten en Hazenberg maakten het waar met Rock.”

Nieuwbouw woningbouw hazenberg Vught

Ander concept

“De kostendeskundige van Alwel stelde dat met al deze wensen één groot bouwblok nodig was om de kosten te kunnen beheersen. Wij bedachten samen met LEVS architecten een ander concept. We deelden het lange blok op in twee bouwblokken met een getrapte gevel, gebaseerd op een rotspartij in een beekdallandschap. Hierdoor werden én de groene doorgang én de binnentuin bereikbaar, met plek voor ‘woon-werkwoningen’ en een ruime gemeenschappelijke ruimte. Hier ontmoeten jongeren elkaar vanaf vandaag voor de deelauto, om de was te doen, of samen een kop koffie te drinken. Een leuke, jonge beheerder organiseert er ook activiteiten. Door de verschillende hoogteniveaus zijn bovendien diverse gemeenschappelijke dakterrassen ontstaan.”

Placemaking als opwarmer

“Toen het pand al van ons was, maar we nog niet precies wisten welke bestemming we er aan wilden geven, hebben we gezorgd voor ‘nieuwe reuring’ op deze locatie,” vertelt Marieke. “Startende, jonge ondernemers zorgden voor leuke energie en maakten de plek al tot een nieuwe jongerenplek. Deze hebben we ook betrokken bij het bedenken van de uiteindelijke bestemming en bij het ontwikkelen van het concept. Tegelijker tijd pakte de gemeente - die enthousiast was over onze plannen - het plein, de straten en het station aan. Zo kreeg de hele buurt nieuw elan.”

Van A tot Z fijn

De twee kijken tevreden terug op het project. Marieke: “Van A tot Z is het een fijne samenwerking geweest. Net zoals bij de realisatie van ons vorige nieuwbouw appartementencomplex aan de Juvenaatlaan. LEVS is een goede architect, Hazenberg een prettige aannemer met veel oog voor kwaliteit, veiligheid en omwonenden. Daarnaast hadden we ook erg fijne mensen aan onze kant. Al met al een projectteam dat openstaat voor vragen en discussies en dat écht samen optrekt.” Bert vult aan: “Ik vond het persoonlijk ook leuk dat er zoveel jonge mensen in het team zaten. Dat droeg echt bij aan de sfeer en energie van vernieuwing in dit ‘jongerenproject’.”