Puur ontzorgen

Written by Ingrid Cremers
08 dec 2017

Het nieuwe kantoor van HEVO moest snel en binnen budget worden gerealiseerd. En dat terwijl er in de rest van de kantoortoren gewoon doorgewerkt werd.

HEVO is deskundige op het gebied van transitie naar Het Nieuwe Werken. Deze keer voor haar eigen organisatie; er keken dus 60 collega-huisvestingexperts mee. In 2009 verzorgden wij de verbouwing van hun kantoor in het Riva gebouw in ’s-Hertogenbosch. Bij de verhuizing naar een andere verdieping in het gebouw eerder dit jaar, mochten wij het nog een keer doen: een traditioneel cellenkantoor ombouwen naar een HNW-concept 2.0. Het nieuwe kantoor is een aantrekkelijke werk- en ontmoetingsplek geworden waar goed is nagedacht over het aantal en type werkplekken.

Bron: HEVO - Fotograaf: Fotostudio Image & Motion | Han Hermkens

Snelheid was gewenst

“Toen het eenmaal duidelijk was dat we gingen verhuizen, hebben wij gelijk architectenbureau De  Twee Snoeken en Hazenberg ingeschakeld”, vertelt Janine van Hest enthousiast. Als facilitair manager van HEVO was zij onderdeel van het projectteam en verantwoordelijk voor de uitvoering. “Met beide partijen hebben wij ervaring in succesvolle tenders. Voor mij een dreamteam wat elkaar door en door kent en hetzelfde kwaliteitsniveau nastreeft. Dat hadden we nodig, want we hadden geen tijd te verliezen. Na een korte ontwerpfase werd In 11 weken tijd de hele 7e verdieping omgetoverd tot een eigentijdse werkomgeving.”

“Hazenberg is puur ontzorgen”

aldus facilitair manager Janine van Hest.

Hergebruik van materialen

Bij een transformatie als deze kun je besluiten alles te slopen en nieuw te maken. Vanwege het beperkte budget en vanuit het circulaire economie principe hebben wij onderzocht welke materialen we konden hergebruiken. Zo zijn de bestaande systeemwanden hergebruikt, alsmede het raster van systeemplafond. Ook de verlichtingsarmaturen zijn hergebruikt. Samen met de architect hebben wij punt voor punt bekeken op welke onderdelen wij efficiënter konden verbouwen met behoud van kwaliteit.

Bron: HEVO- Fotograaf: Fotostudio Image & Motion | Han Hermkens

Meedenken in oplossingen

Ontwerp, interne toetsing, sloop, inkoop en de start van de verbouwing gingen nagenoeg gelijk op. Volgens Janine van Hest vergde dat veel van de flexibiliteit van het bouwteam. “We kwamen wel eens dingen tegen die we niet verwachtten of er was sprake van voortschrijdend inzicht. Dan hoefde ik maar te bellen en er werd een oplossing bedacht. Het voordeel was dat Hazenberg ook bij Avans Hogeschool aan de slag was. Dat ligt bij ons om de hoek. Daardoor kon er snel geschakeld worden. Maar wat mij het meest verraste was dat Kees en zijn team al een oplossing hadden bedacht, voordat het een probleem werd. Ook de onderaannemers deden wat ze moesten doen. Het liep gewoon. Ik heb nergens zorgen over gehad.”