Verduurzaming woonzorgcomplex Carolushof in Uden

Voor Area verduurzaamden Hazenberg in Uden zorgcomplex Carolushof dat bestaat uit 45 zorgappartementen. Een uitdagend project omdat bestaande technieken innovatief met elkaar gekoppeld moesten worden en omdat de bewoners op leeftijd zo min mogelijk overlast diende te ervaren. De woningen comfortabeler en energiezuiniger gemaakt. Samen met een team van betrokken partners zorgden we voor een duurzame toekomst van het complex.

Verduurzaming

De verduurzaming van het complex is voornamelijk uitgevoerd door de aanpassing van de installaties. De warmtebron van het gebouw is vervangen door drie warmtepompen die op het dak zijn geplaatst.  Eenmaal op het dak, hebben we de prefab warmtepompinstallatie gekoppeld aan PVT panelen met een thermisch element. Dit deel wekt geen stroom op, maar zorgt ervoor dat vloeistof opwarmt door de omgevingstemperatuur. Zo wordt er ook als de zon níet schijnt, energie opgewekt. Verder slaan bufferzakken in de kruipruimte nu overtollige energie van de zomermaanden op voor de ijskoude winterdagen. Meebewegen met de seizoenen, noemen wij dat.  Het gebouw is hiermee van het gas af!

Het Carolushof complex heeft 5 etages met elk 9 appartementen. De meeste werkzaamheden hebben buiten de woningen plaatsgevonden zoals isoleren van het dak, herstel van voegwerk , schilderwerk en het aanleggen van de nieuwe warmtebron. In de woningen is het glas vervangen door zonwerend HR++ glas. Het ventilatiesysteem in de woningen is verbeterd door middel van individuele CO2 gestuurde ventilatieboxen en in de keuken is een recirculatiekap aangebracht.

 

Bewoners ontzien van overlast

Omdat de bewoners van Carolushof in Uden gemiddeld 90 jaar zijn, was het van belang deze mensen zoveel mogelijk te ontzien van de overlast. Zo is bijvoorbeeld besloten om de warmtepompen te prefabriceren in een installatiecontainer, zodat deze in zijn geheel op het dak geplaatst kan worden. Ook werden de nieuwe ramen allemaal binnen een dag geplaatst zodat de bewoners niet hoefde te wijken. Tot slot was er nauw contact met de bewoners, zo is geprobeerd de verduurzaming zo geruisloos mogelijk te laten verlopen.

 

 

 

Stuur project door