Nieuwbouw Wervenkade Dordrecht

 

In Dordrecht bouwde Hazenberg in opdracht van Bemog Projektontwikkeling 63 woningen. Een uniek project aan rivier de Merwede met zowel grondgebonden woningen als gestapelde woningen. Het complete gebouw is voorzien van een ondergrondse parkeerkelder.

Duurzaamheid in de Wervenkade

Naast een hoog afwerkingsniveau scoort Wervenkade ook uitstekend als het gaat om duurzaamheid. De bouw is deels circulair, wat betekent dat bestaande materialen zijn hergebruikt. Daarbij is het gebouw volledig gasloos en heeft het een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van bijna 0, waardoor Wervenkade nagenoeg evenveel energie verbruikt als dat het opwekt. Door de combinatie met groene daken, hergebruik van regenwater en veel vaste beplanting is Wervenkade een fijne plek om te wonen én milieuvriendelijk.

Duurzaamheid is meer dan energiebesparing. Het betekent ook behoud en ontwikkeling van biodiversiteit en een gezonde integratie met de omliggende natuur. Daarom zijn de oude scheepshellingen en de prachtige oude kraan – liggend naast de nieuwbouw van Wervenkade – behouden en wordt dit gebied ingericht als een ecologisch getijdenpark. Op zo’n manier dat de natuur zich in vol ornaat kan ontwikkelen. Soms goed zichtbaar, soms onder de waterspiegel. Een stukje Biesbosch in Stadswerven. Langs dit Wervenpark komt een wandelroute die uitkomt bij de nieuwe voetgangersbrug naar het oude centrum van Dordrecht.

Vier soorten woningen

In de Wervenkade realiseerden wij vier verschillende soorten woningen. drie soorten grondgebonden woningen en 41 appartementen. De appartementen hebben allemaal een groen dakterras en beschikken over een mooi uitzicht over de stad en het water. De grondgebonden woningen verschillen alle drie in omvang en locatie. Alle woningen beschikken over ondergrondse parkeerplaatsen.

Voordat de bouw van de Wervenkade begon, werd in de BIM-modellen duidelijk dat de armlengte van de kraan te kort was om tot de uitersten van het gebouw te komen, er is daarom besloten een tweede kraan in te zetten.

Stuur project door