Gebiedsontwikkeling Vredeoord Eindhoven

In samenwerking met Trudo ontwikkelde Hazenberg Vredeoord: een bijzondere en duurzame buurt met zo'n 300 huur en koop nieuwbouwwoningen. Het terrein ligt aan de Boschdijk in Eindhoven, op de plek waar Philips voorheen haar hoofdkantoor had. Op steenworp afstand van de stad én midden in het groen.

Duurzaam materiaalgebruik

Een van de bijzonderheden aan dit plan is de toepassing van natuurlijke, oorspronkelijke materialen. Op de locatie stond bijvoorbeeld een baksteenfabriek. Dit ‘stenen tijdperk van Vredeoord’ komt terug in de gebruikte steensoorten, die qua samenstelling en kleur gelijk zijn.

In de omgeving van Vredeoord liggen bosgebieden waaruit per jaar zo’n 300m³ hout verwijderd wordt vanwege bosbeheer. Met het oog op duurzaamheid en oorspronkelijkheid voor Vredeoord is dit kwalitatief goede ‘hout uit de achtertuin’ toegepast in de gevels van de woningen. Dit zorgt ook voor minder transportuitstoot van het hout. Verder zijn op alle woningen zonnepanelen geplaatst en is er een groene omgeving gecreëerd.

 

Kindvriendelijke wijk van de toekomst

Vredeoord is heel bewust ontwikkeld als een veilige thuisbasis voor jonge gezinnen. Zij zijn de leidraad geweest voor de visie op de wijk en het plan. Dit vertaalt zich in veel groen tussen de autoluwe straten en verschillende speel- en ontdekplekken voor kinderen van alle leeftijden. Er zijn verhogingen in het landschap om op te spelen en voor de allerkleinsten is er een veilig, beschermd binnen gebied waar zij zorgeloos kunnen ontdekken. In Vredeoord gaat bovendien het buurtgevoel boven solisme. Bewoners staan open voor ontmoetingen en ‘samen’. Dat zie je onder meer terug in de vele houten bankjes en terrassen in voortuinen en gezamenlijke dakterrassen op de appartementsgebouwen.

“Het is een buurt met een heel eigen gezicht en een unieke identiteit, die we hebben ontwikkeld op basis van de wensen van Trudo. Het resultaat is ook jaren later nog steeds een duurzame wijk waar gemeenschapszin en ecologie centraal staan.”
Ingeborg Verheijen

Stuur project door