Project- en gebiedsontwikkeling Vincentius Udenhout

In Udenhout ontwikkelt Hazenberg Vincentius. Hier komen in een monumentaal klooster en in naastgelegen nieuwbouw 94 woningen, zowel koop als huur. Bij deze ontwikkeling wordt samengewerkt met dochteronderneming Nico de Bont en BOEi.

Monumentaal klooster

Het monumentale klooster wordt getransformeerd van zorglocatie naar appartementen. Hierbij wordt rekening gehouden met de omgeving en de duurzaamheid. Zo worden alle appartementen volledig gasloos en voorzien van een eigen warmtepomp. Verder worden de oude originele kozijnen van het klooster nagemaakt en teruggeplaatst. Deze waren in de tweede wereldoorlog gesneuveld en vervangen voor stalen kozijnen. Ook realiseert Hazenberg boomlanen die zorgen voor vliegroutes voor de volgelsoorten die in en om het gebouw leven.

Inclusieve leefomgeving

Na 10 jaar geen vooruitgang op dit terrein, is het Hazenberg gelukt een geschikt plan te maken. Een plan voor zowel jong als oud, want door de gevarieerde woningstijlen is het plan voor veel mensen toegankelijk. Hierdoor heeft de gemeente nu het bestemmingsplan gewijzigd en kan er gebouwd gaan worden op Vincentius. Omdat dit voormalige klooster is gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving, is het in de ontwikkeling van dit gebied belangrijk hier rekening mee te houden. Er is in dit project veel ruimte voor natuur.  

Grootste faunatoren van Nederland

Uniek in dit project is de oude watertoren van 35 meter hoog, die wordt getransformeerd naar grootste faunatoren van Nederland. In deze faunatoren komen is plek voor onder andere vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen, torenvalken en kerkuilen. Daarnaast komt onder in de toren een insectenhotel. Door de boomlanen worden omliggende bossen verbonden met de toren. De uit 1927 afkomstige toren is inmiddels gerestaureerd en in gebruik genomen door de vogels.

Nieuwbouw in historische stijl

Naast het monumentale klooster komen twee nieuwbouw woonblokken. Deze worden gebouwd in dezelfde stijl als het monumentale klooster. Een van deze blokken wordt voor de sociale verhuur (31 appartementen). Ook deze appartementen worden compleet gasloos en voorzien van een warmtepomp. De daken hiervan worden retentiedaken. Dit wil zeggen dat regenwater tijdelijk opgeslagen kan worden en geleidelijk afgevoerd wordt.

Fotografie: GJ van Gerven

Stuur project door