Verduurzaming zorgcomplex Carolushof in Uden

Projectinformatie

Project Verduurzaming Carolushof voor Area
Locatie Uden
Opdrachtgever Area

Voor Area verduurzaamden wij zorgcomplex Carolushof in Uden. Wij losten een lastige verduurzamingspuzzel op door bestaande technieken innovatief aan elkaar te koppelen. Hiermee zijn de woningen comfortabeler en energiezuiniger gemaakt. Samen met een team van betrokken partners zorgden we voor een duurzame toekomst van het complex.

Verduurzaming door techniek

De verduurzaming van het complex is voornamelijk uitgevoerd door de aanpassing van de installaties. De warmtebron van het gebouw is vervangen door drie warmtepompen die op het dak zijn geplaatst.  Eenmaal op het dak, hebben we de prefab warmtepompinstallatie gekoppeld aan PVT panelen met een thermisch element. Dit deel wekt geen stroom op, maar zorgt ervoor dat vloeistof opwarmt door de omgevingstemperatuur. Zo wordt er ook als de zon níet schijnt, energie opgewekt. Verder slaan bufferzakken in de kruipruimte nu overtollige energie van de zomermaanden op voor de ijskoude winterdagen. Meebewegen met de seizoenen, noemen wij dat.  Het gebouw is hiermee van het gas af!

Het Carolushof complex heeft 5 etages met elk 9 appartementen. De meeste werkzaamheden hebben buiten de woningen plaatsgevonden zoals isoleren van het dak, herstel van voegwerk , schilderwerk en het aanleggen van de nieuwe warmtebron. In de woningen is het glas vervangen door zonwerend HR++ glas. Het ventilatiesysteem in de woningen is verbeterd door middel van individuele CO2 gestuurde ventilatieboxen en in de keuken is een recirculatiekap aangebracht.

“Hazenberg toonde zijn waarde als hoofdaannemer en adviseur, door alle partijen en ingrepen goed tot één geheel te verbinden en door het uiteindelijke verduurzamingsscenario tot een sterk plan te ontwikkelen. Er zit daar veel kennis en expertise."

Dirk van den Tillaar, projectleider Area

“Veel kennis en expertise”

Dirk van den Tillaar, projectleider bij AREA, is ook enthousiast: “Het project is soepel verlopen. Hazenberg toonde zijn waarde als hoofdaannemer en adviseur, door alle partijen en ingrepen goed tot één geheel te verbinden en door het uiteindelijke verduurzamingsscenario tot een sterk plan te ontwikkelen. Er zit daar veel kennis en expertise.” Dirk: “Ook dat is erg goed gegaan. Er zijn geen klachten gekomen. Onze bewoners hebben weinig overlast ervaren van de aanpassing van de installatie. Dat was echt de kracht van dit scenario.”

Bewoners ontzien, geen klachten

Bart vervolgt: “Om de bewoners - gemiddeld rond de 90 jaar - te ontzien hebben we gezocht naar een manier om met minimale overlast maximale verduurzaming te bereiken. Zo kwamen we als bouwteam op het innovatieve idee, om een geprefabriceerde installatiecontainer met 3 warmtepompen op de werkplaats te prefabriceren en die in één keer in het dak te hijsen.”

Foto: Area

Het project is een samenwerking tussen:  AREA, Hazenberg  | SmartPack, R&R Systems BV,  SolarFreezer BV , Van Thiel Optimaal en Herlings Electro Techniek.