Transformatie kantoor tot 60 studentenstudio's 'The Rumour' aan de Gasthuisring Tilburg

Projectinformatie

Project 'The Rumour'
Locatie Tilburg
Opdrachtgever Magis Vastgoed

In opdracht van  Magis Vastgoed uit Eindhoven heeft Hazenberg de transformatie van het voormalige kantoorpand aan de Gasthuisring 14 gerealiseerd. Tilburg is nu 60 comfortabele en uiteraard gasloze eenkamerappartementen voor studenten rijker. Het complex heet voortaan 'The Rumour'.

Hoog wooncomfort

In het verleden heeft Hazenberg een zeer vergelijkbaar project gerealiseerd: de Cobbencampus aan de Cobbenhagenlaan in Tilburg. Eveneens voor Magis Vastgoed. Rob van Pelt, projectleider van Hazenberg: “Wij hebben daar in minder dan een jaar het voormalige belastingkantoor getransformeerd naar 150 studio’s, ook voor studenten. Deze 60 nieuwe eenheden zijn daarmee te vergelijken. Ook hier zijn we gegaan voor gasloos, energielabel-A en een hoog wooncomfort.”

Realisatie nieuwe verdieping

Voor aanvang van de transformatie is het gehele gebouw gestript. Rob: “De grootste constructieve aanpassing aan de binnenzijde was, dat we in de zijbeuk een volledig nieuwe, tweede verdieping in staal hebben opgetrokken. Aan de buitenzijde ging de meeste aandacht uit naar na-isolatie van de gevel. Zowel interieur als exterieur zijn de fraaie, originele elementen zoals de achtermuur van het altaar en het siermetselwerk aan de zijgevel behouden.”

THE RUMOUR - Heb je de rumour al gehoord over de verbouwde parochiekerk? Deze kerk aan de Gasthuisring 14 is omgebouwd tot een groot complex met woningen voor studenten en starters. Waarom The Rumour? De term Roomer betekent kamergenoot en daar hebben ze een verbastering van gemaakt naar The Rumour. Bekijk hier de sfeerimpressie van de appartementen voor studenten!

Bekijk

Over The Rumour

Deze kerk aan de Gasthuisring 14 is omgebouwd tot een groot complex met woningen voor studenten en starters. Er zijn verschillende karakteristieke elementen terug te zien uit 1954. Sommige wanden in de hallen laten expres de oude, stenen muren zien. Het gebouw werd toen nog optimaal gebruikt als kerk. Alleen de oude elementen zijn er nog te zien, voor de rest is alles helemaal verbouwd en vernieuwd. The Rumour is het nieuwste onderkomen voor internationale studenten in Tilburg. Er zijn maar liefst 60 studio's en appartementen gevestigd in de kerk. Deze zijn helemaal instap klaar. Ze zijn ingericht, hebben een vaatwasser, wasmachine, complete keuken en bedden. Naast dat de appartementen van alle gemakken zijn voorzien, wordt er ook nog buitenshuis van alles gebouwd. Zo komen er allerlei sportvelden te liggen. Denk bijvoorbeeld aan een voetbal en basketbalveld, een jeu-de-boulesbaan en verschillende fitnesstoestellen. Een andere service die wordt aangeboden is de deelauto’s die de bewoners mogen gebruiken. Iedereen die op pad wil mag een auto gebruiken. De prijzen van de appartementen verschillen tussen de 600 en 900 euro per maand. Dat laatste bedrag is voor het grootste appartement van 83 vierkante meter, inclusief meubels.

Dit project is gestart door Magis. Vijftien jaar geleden begonnen zij met projecten voor studenten in thuisstad Eindhoven. Daarna heeft Magis ook in Tilburg een tiental projecten gestart. Denk bijvoorbeeld aan het belastingkantoor aan de Cobbenhagenlaan dat werd omgebouwd tot de CobbenCampus. Hier werden maar liefst 150 appartementen voor studenten gebouwd. Op deze campus is er een mix van zo’n 40 verschillende nationaliteiten te vinden. Het nieuwe complex aan de Gasthuisring past in dit rijtje. De voorkeur gaat uit om ook hier internationale studenten huisvesting te kunnen bieden. Er is namelijk een groot tekort aan woningen voor deze studenten. Dit komt doordat er veel kamers worden aangeboden voor ‘Dutch Only’ studenten. Bij dit project worden juist de rollen omgedraaid en krijgen internationale studenten voorrang.

  • Artist Impression toekomstige situatie

Bijzondere geschiedenis

Gasthuisring 14 is een pand met een opvallende geschiedenis. In 1955 werd het gebouwd naar een ontwerp van architect Van Buijtenen, als gebedshuis met de naam ‘Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand’. Nog geen 20 jaar later werden de religieuze deuren echter alweer gesloten en ging het gebouw de boeken in als ‘kerk met de kortste leeftijd van Tilburg’. In 1980 werd het pand omgebouwd tot kantoor; zonder toren en met een zijbeuk minder, waarna het nu dus begint aan een heel nieuw hoofdstuk als huisvesting voor studenten.