Realisatie duurzame studentenwoningen in klooster Mariënbosch in Nijmegen

De transformatie en uitbreiding van het klooster Mariënbosch in Nijmegen is inmiddels afgerond. De studentenstad Nijmegen in de Provincie Gelderland heeft dringend behoefte aan meer woonruimte voor studenten. En wat is dan duurzamer dan het transformeren van bestaand historisch vastgoed naar een nieuwe woonomgeving voor de huidige en toekomstige generaties.

In opdracht van SSHN Nijmegen en Mooiland Vastgoed B.V. gaf Hazenberg het voormalig klooster en pensionaat Mariënbosch uit 1923-1924 na de transformatie een nieuwe functie als studenten wooncomplex met 347 zelfstandige woningen.

De restauratie en herbestemming van het historische deel, voerden we samen met zusteronderneming Nico de Bont uit. Al ruim 60 jaar specialist in klassieke restauratie, hedendaagse herbestemming en planmatig onderhoud van historisch erfgoed.

Combinatie van historisch erfgoed en nieuwbouw

Van de 347 woningen realiseerden we 135 eenheden in het historische deel van het klooster. Het oorspronkelijke karakter van het klooster en pensionaat is hierbij zoveel mogelijk behouden. Net als de structuur van het klooster. De indeling past exact in de bestaande gang- en gebouwstructuur.

Aan het bestaande historische deel bouwde Hazenberg een nieuwe vleugel met een capaciteit voor 212 studenten. De woningen hebben een gemiddelde gebruiksoppervlakte van 27 m2.

Slim en toekomstgericht verduurzamen naar energielabel A

Kenmerkend voor dit project zijn de hoge energetische prestaties: het gebouw is CO₂neutraal en kent een uitzonderlijk lage EPC-waarde van 0,3. Dit wordt met name bereikt door een hout gestookte energieopwekkingsinstallatie voor de warmte levering in het gebouw. De gevelschil is voor zowel voor de nieuwbouw als de oudbouw hoogwaardig geïsoleerd voor een comfortabel binnenklimaat. In combinatie met een gunstige zonering en situering van de ruimtes is er zo een energielabel A bereikt.  

 

artikel_marienbosch_studenten_aan_het_woord.pd PDF
pdf_duurzaam_gebouwd_nijmegen_marienbosch.pdf PDF

Stuur project door