Raadhuis Schijndel

Voor opdrachtgever Gemeente Meierijstad transformeerden we het voormalig raadhuis in Schijndel. In dit gemeentelijk monument komt een klantcontactcentrum van de Gemeente, trouwzaal, bibliotheek, een deel van de gemeentelijke kunstcollectie, horeca en flexibele werkplekken. Het concept van deze nieuwe inrichting is "Dwalen van schatkamer naar schatkamer". Een project dat goed bij ons past, omdat hier de expertise van zowel Hazenberg als Nico de Bont ingezet wordt. 

'Dwalen van schatkamer naar schatkamer'

Het voormalige gemeentehuis is een bijzonder gebouw. Kenmerkend voor het ontwerp zijn het gebruik van natuursteen in de voornamelijk bakstenen gevels, het dansende ritme van de gevelopeningen en een relatief rijke detaillering in het gebouw. Het ontwerp voor de transformatie tot bibliotheek en kunstencentrum neemt deze ontworpen structuur als uitgangspunt voor nieuwe indelingen. Een belangrijke ingreep in het gebouw was de verlaging  van de voormalige trouwzaalvloer. Hierdoor ontstaat een split-level-relatie tussen souterrain en de bel-etage. Deze oplossing doet zowel recht aan de bestaande architectuur als het toekomstig gebruik: een open, flexibel gebouw waar kruisbestuiving en menging van functies gestimuleerd wordt. Het interieur-concept luidt: “Dwalen van schatkamer naar schatkamer”. Het verwijst naar de oorspronkelijke kamerstructuur in het gebouw en maakt de inhoud ervan tot het werkelijk belangrijke.

Krachten bundelen

Het project past goed bij onze organisatie omdat hier zowel de expertise van Hazenberg als Nico de Bont ingezet is. Er zijn uitdagende constructieve ingrepen uitgevoerd en nieuwe, duurzame installaties geplaatst om het gebouw klaar te maken voor de toekomst. Hier is de expertise van Hazenberg toegepast. Voor de restauratie van de gevel en monumentale onderdelen is de kennis en ervaring van Nico de Bont ingezet.  

Damie van Vianen

'Dwalen van schatkamer naar schatkamer' (Foto's: Roos Aldershoff Fotografie)

Stuur project door