Nieuwbouw Paviljoen Engelermeer

In Engelen, heeft Hazenberg in opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch en watersportvereniging Engelermeer het meest duurzame paviljoen van Nederland gerealiseerd. De plaatselijke watersportvereniging kan hierdoor energieneutraal de toekomst in.

Wat maakt dit paviljoen zo duurzaam?

Het paviljoen is compleet gasloos. Dit komt door plaatsing van een warmtepomp airco, mechanische ventilatie, warmteterugwinning unit en twee elektrische 150 liter boilers. Verder is er alleen maar duurzaam en circulair hout gebruikt. De wanden van de botenloods zijn bekleed met Resysta plaatmateriaal. Dit is een duurzame bouwplaat van biologisch restmateriaal. Er is gebruik gemaakt van ISO vlas isolatie. Dit is een technisch, ecologisch en economisch verantwoorde keuze. 

De kanaalplaatvloeren op het dak zijn demontabel door de stalen bevestigingstrips. Deze platen op het paviljoen zijn bedekt met citumen. Dit is een circulair product, het wordt namelijk gemaakt van gerecycled bitumen. De energievoorziening gaat via zonnepanelen die op een nabijgelegen paviljoen liggen. Op deze manier blijft het dak toegankelijk voor de leden en groenvoorzieningen. Het dak is namelijk een vegetatiedak. Dit is een dak - plat of hellend - begroeid met planten, kruiden of grassen. 

De buitenkant van het paviljoen is bedekt met schanskorven. Deze zijn gevuld met oude dakpannen, afkomstig uit een verduurzamingsproject van Hazenberg. Het terras van het paviljoen bestaat uit hergebruikte stelconplaten.

 

 

Opening paviljoen Engelermeer

Paviljoen Engelermeer

Paviljoen Engelermeer

Stuur project door