NIeuwbouw bij Van 't Hoffstraat: een kroon voor de wijk

Projectinformatie

Project Van 't Hoffstraat: Kroon
Locatie Etten-Leur
Opdrachtgever Alwel
Architect LEVS architecten
Adviseur VlugP | Pieters Bouwtechniek | Peutz

Meer informatie?

Het ontwerpen van een wijk waar de bewoners prettig kunnen wonen en elkaar kunnen ontmoeten. Meerwaarde creëren door niet alleen een woning te bouwen maar ook een gemeenschap! Dat vinden wij belangrijk! Bij de D&B opdracht voor Alwel werkten we samen met LEVS architecten en Hoppenbrouwers Techniek aan een ontwerp voor woningen aan de Van 't Hoffstraat: Kroon.

 

De verschillende daken uit de directe omgeving gaven inspiratie

"De naam Kroon is te danken aan de vorm van de daklijn. De nieuwbouw krijgt een kroonvormig dak. Dit idee komt van de diversiteit aan daken in de omliggende straten. Kroon bestaat uit twee woongebouwen met in totaal 70 huurappartementen, gemeenschappelijke ruimten en een collectieve tuin. Eén ten oosten en één westen van Van 't Hoffstraat. En even verderop in de Heerma van Vossstraat een rijtje met 5 grondgebonden eengezinswoningen. Parkeren kan straks achter de woongebouwen. 

Terugkerende samenwerking

We zijn blij met de terugkerende samenwerking met LEVS architecten en woningcorporatie Alwel. Met veel plezier en enthousiasme hebben we eerder gewerkt aan de woongebouwen aan de Juvenaatlaan en momenteel realiseren we woongebouw Rock. Plantontwikkelaar Bert Evers: “Ik ben trots op dit plan. LEVS weet - binnen de kaders van de uitvraag - een project zo mooi en bijzonder mogelijk te ontwerpen. Dat geeft ons de drive om het ontwerp realiseerbaar te maken. Door eerdere samenwerkingen kennen we elkaars belangen, expertise en visie. Daardoor versterken we elkaar en staan hier straks twee prachtige woongebouwen waar mensen fijn kunnen wonen en leven.”

Vertrekpunten voor het ontwerp

Eén van de vertrekpunten was het naadloos inpassen van het ontwerp in de bestaande omgeving. Het plan ligt vlak achter het oude stadslint van Etten-Leur met diverse betekenisvolle plekken voor samenkomen en ontmoeten. Een nieuwe ontmoetingsplek in het hart van het ontwerp, omarmd door de bebouwing, kon daarom niet ontbreken. Een ander vertrekpunt waren de vele informele paadjes achter en tussen de woningen. Wij hebben dit karakter doorvertaald naar kleine bouwvolumes die met mooie doorsteekjes een ‘link’ vormen naar de omliggende wijken.

 

Eigen identiteit door verticaal geribbeld metselwerk en verschillende kleuren voegwerk toe te passen

Doorsteek naar omliggende wijken

Bijzondere architectuur

Het ontwerp gaat qua kleurstelling een samenspel aan met de nabij liggende Rozengaard en met het ‘Lint van Leur’ dat een levendige variatie van daken en kleuren heeft. De hedendaagse interpretatie van deze verscheidenheid hebben we gevonden door te spelen met diverse dakhoogtes die een soort kroon vormen. De verspringing van openingen en balkons vormt daarbij een speels dynamisch beeld. We hebben het gebouw verder een heel eigen identiteit gegeven, door verticaal geribbeld metselwerk en verschillende kleuren voegwerk toe te passen. Je beleeft het geheel daardoor op elk moment van de dag heel anders, dankzij de werking van schaduw en licht.
Om extra betekenis te geven aan de omgeving hebben wij er in onze ontwerpplannen voor gekozen een netwerk van groene ontmoetingsplekken te creëren voor alle leeftijden en typen ontspanning. 

Duurzame impact

Wij realiseren ons dat we als bouwer impact kunnen maken als het gaat om duurzaamheid. Daarom is ook bij dit project aandacht voor de duurzame impact op het gebied van circulariteit en energietransitie. Vanzelfsprekend reduceren wij zoveel mogelijk het afval op onze bouwplaatsen en kantoren, bestellen we verpakkingsloos en doen we aan afvalscheiding. Ons materieel  is  elektrisch waar mogelijk en lgebruiken we duurzaam opgewekte energie.  Maar bij dit project worden ook alle appartementen gasloos opgeleverd en de 5 grondgebonden woningen energie neutraal conform de richtlijnen EPV (zonnepanelen en energiezuinige installaties met metingen voor EPV).  Er worden waterinfiltratiekratten toegepast voor de opvang van regenwater en er worden vleermuis- en vogelnestkasten aangebracht.