Nieuwbouw bij van 't Hoffstraat: Een Kroon voor de wijk

Samen met Alwel ontwikkelden we een wijk met 75 woningen, gemeenschappelijke ruimten en een collectieve tuin aan de Van 't Hoffstraat: Kroon.

Het is een plek waar bewoners prettig wonen en elkaar regelmatig ontmoeten. We creëren meerwaarde door naast woningen ook rekening te houden met de omgeving en het milieu. Mensen en duurzaamheid staan hierbij centraal. Voor deze Design&Build opgave werkten we nauw samen met LEVS architecten en Hoppenbrouwers Techniek.  

Kroon bestaat uit twee woongebouwen met in totaal 70 huurappartementen, gemeenschappelijke ruimten en een collectieve tuin. Eén ten oosten en één westen van Van 't Hoffstraat. En even verderop in de Heerma van Vossstraat een rijtje met 5 grondgebonden eengezinswoningen. Parkeren kan straks achter de woongebouwen.

Duurzame impact

Wij realiseren ons dat we als ontwikkelende bouwer impact kunnen maken als het gaat om duurzaamheid. Daarom is ook in dit project veel aandacht voor circulariteit en energietransitie. Alle appartementen zijn gasloos en de 5 grondgebonden woningen zijn volledig energieneutraal conform de richtlijnen energieprestatievergoeding.

We gebruiken zonnepanelen en energiezuinige installaties.  In waterinfiltratiekratten vangen we het regenwater op. Voor de natuur is volop ruimte, op de woningen plaatsen we vleermuis- en vogelnestkasten. Deze duurzaamheidsingrepen hebben naast een positieve impact op het milieu, ook effect op het woongenot van de toekomstige bewoners.

“De naam Kroon is te danken aan de vorm van de daklijn”, vertelt Anton van Eekelen, projectleider bij Alwel. “De nieuwbouw krijgt een kroonvormig dak. Dit idee komt van de diversiteit aan daken in de omliggende straten. Kroon bestaat uit twee woongebouwen met in totaal 70 huurappartementen. Eén ten oosten en één westen van Van ’t Hoffstraat. Parkeren kan achter de woongebouwen.”
Anton van Eekelen, projectleider bij Alwel

Bijzondere architectuur

In het ontwerp is in de kleurstelling rekening gehouden met de nabij gelegen Rozengaard en het ‘Lint van Leur’ met een levendige variatie aan daken en kleuren. Het spel van verschillende dakhoogtes vormt een soort kroon, waar de naam aan is ontleend. De verspringing van openingen en balkons vormt daarbij een speels dynamisch beeld.

Het gebouw heeft een eigen identiteit, door verticaal geribbeld metselwerk en verschillende kleuren voegwerk. Je beleeft het geheel daardoor op elk moment van de dag heel anders, dankzij de werking van schaduw en licht.

Om extra betekenis te geven aan de omgeving hebben we een netwerk van groene ontmoetingsplekken ontwikkeld voor alle leeftijden en typen ontspanning. Deze plekken lopen naadloos over in de omgeving.

“Ik ben trots op dit plan. LEVS weet - binnen de kaders van de uitvraag - een project zo mooi en bijzonder mogelijk te ontwerpen. Dat geeft ons de drive om het ontwerp realiseerbaar te maken. Door eerdere samenwerkingen kennen we elkaars belangen, expertise en visie. Daardoor versterken we elkaar en staan hier straks twee prachtige woongebouwen waar mensen fijn kunnen wonen en leven.”
Bert Evers, Planontwikkelaar

Terugkerende samenwerking

Met veel plezier en enthousiasme werken we sinds lange tijd samen met woningcorporatie Alwel en LEVS architecten. We ontwierpen en bouwden in een eerdere samenwerking woningen aan de Juvenaatlaan. Ook realiseerden we woongebouw Rock.  

Stuur project door