Juf Nienke Amsterdam

 

Vol enthousiasme bouwden we samen met Barli in opdracht van DOKVAST: Juf Nienke. Een bijzonder en herkenbaar houten wooncomplex als entree van Centrumeiland IJburg. Met deze architectonisch hoogwaardige ontwikkeling realiseerden we 61 nieuwbouwwoningen én een van de meest duurzame en circulaire woongebouwen in Nederland. 

De helft van deze woningen is toegewezen aan middenhuur voor leraren, zorgverleners en andere maatschappelijke dienstverleners. Boven de commerciële plint op de begane grond plaatsten we gevarieerde modulaire woningen: van een compacte studio tot een ruime gezinswoning.

Duurzame prefab woningen

Project Juf Nienke in Amsterdam is volledig circulair ontwikkeld en geheel energieneutraal. Bij de bouw zijn hernieuwde materialen en gerecyclede materialen zoals hout gebruikt met een lage milieubelasting. Op de daken liggen zonnepanelen en er is sprake van maximaal waterbehoud dankzij de groene daken, plantenbakken en de binnentuin. Deze binnentuin is gemaakt van het opgespoten witte zand van de Ijburg.

Het pand is opgebouwd met een slimme schakeling van geprefabriceerde CLT/HSB modules. Standaard vier meter breed, maar in diepte mee variërend met de gebouwgeleding. De voormontage van prefab-elementen is gedaan bij Barli. Dankzij deze industriële voorfabricage is de impact op de locatie minimaal en werden geluidsoverlast, afvalstromen en bouwduur beperkt. Hierin is zowel aan de omwonenden als aan een verkort bouwproces gedacht. Als markante blikvanger op het dak is een vleermuishotel met paar- en winterverblijven gerealiseerd.

Onze kijk op morgen

Hazenberg is in dit project verantwoordelijk geweest voor de gehele coördinatie van het project en het zorgdragen voor de realisatie van de fundering, souterrain met parkeergelegenheid en de glazen plint van het gebouw (begane grond). Deze plint met hoge plafonds is aangebracht voor commerciële activiteiten, gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding en workshops. Daarnaast draagt Hazenberg graag bij aan het woongenot van toekomstige bewoners en aan een duurzame nieuwbouw. Met dit functionele en duurzame pand dat uniek is in Nederland, maakt Hazenberg morgen. Een leuke bijkomstigheid is dat een deel van de woningen is toegewezen aan leraren, vandaar de naam ‘Juf Nienke’.

Stuur project door