Juf Nienke Amsterdam

Projectinformatie

Project Juf Nienke
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever DOKVAST
Architect Rau Architects | SeARCH Architecten

‘Vol enthousiasme gaan we samen met Barli (in opdracht van DOKVAST) aan de slag om Juf Nienke als herkenbare entree van Centrumeiland IJburg te realiseren. Met deze architectonisch hoogwaardige ontwikkeling verwezenlijken we 61 woningen én een van de meest duurzame en circulaire woongebouwen in Nederland’. Bijzonder aan het project is dat woningen gedeeltelijk worden toegewezen aan leraren. Daarom draagt het gebouw de naam ‘Juf Nienke’. Na de realisatie blijft DOKVAST als verhuurder nauw betrokken. Circulariteit houdt niet op na de ontwikkelingsfase, daarom ziet Dokvast als rentmeester ook na de bouw toe op onderhoud en circulaire verbeteringen, zoals comfort, groen en biodiversiteit, toekomstbestendigheid en sociale cohesie.’

Impressie

Stedelijk, stoer en duurzaam ontwerp

RAU Architects is samen met SeARCH Architecten verantwoordelijk voor de architectuur van het pand, dat een bruto oppervlakte van 7.400 m2 heeft. Door het tastbaar toepassen van duurzame materialen krijgt het gebouw als vanzelf zijn 21e-eeuwse stedelijke, stoere uitstraling. Het houten ontwerp zorgt voor een sterke combinatie van gemeenschapsleven, een natuurlijke omgeving en een zorgvuldig geïntegreerde wijkregeling. Over de gehele begane grond aan de zuid- en westzijde wordt een transparante plint met hoge plafonds aangebracht voor commerciële activiteiten, gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding en workshops. Boven de plint komen 61 gevarieerde woningen: van een compacte studio tot een ruime gezinswoning.

Hazenberg | Makers van Waarde

De toegevoegde waarde van Hazenberg bij deze samenwerking is de verantwoordelijkheid voor de gehele coördinatie van het project en het zorgdragen voor de realisatie van de fundering, souterrain met parkeren en plint. Deze zal worden uitgevoerd in beton met gerecycled granulaat. Op deze ‘plint’ worden door Barli geprefabriceerde CLT/HS modules geplaatst, opgebouwd uit hout (hergebruikte en gerecycled). De gehele (gevel) afwerking wordt ook uitgevoerd door Hazenberg. 

Circulair en energieneutraal gebouw

Juf Nienke wordt volledig circulair ontwikkeld en is geheel energieneutraal. Bij de bouw worden onder meer hergebruikte en gerecyclede materialen zoals hout gebruikt met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen. Ook komen er zonnepanelen op het dak. Binnentuin, plantenbakken op het ontmoetingsdek en langs de galerijen en het extensieve groendak zorgen voor een maximale waterretentie. Het pand wordt opgebouwd met een slimme schakeling van geprefabriceerde CLT/HSB modules. Standaard vier meter breed, maar in diepte mee variërend met de gebouwgeleding. De voormontage van prefab-elementen vindt plaats op het terrein van Barli. Dankzij deze industriële voorfabricage is de impact op de locatie minimaal en worden geluidsoverlast, afvalstromen en bouwduur beperkt. Als markante blikvanger op het dak komt een vleermuishotel met paar- en winterverblijven.

Visie op het ontwerp door RAU ARCHITECTEN

Juf Nienke is een totaalconcept en duidelijk leesbaar als één geheel. Door een efficiënt ontsluitingssysteem en de introductie van een interne ontmoetingsstraat is dat geheel helder en logisch gedifferentieerd in drie onderdelen: Een laag blokje van eengezinswoningen in het noorden, een hoog en lang volume langs de Muiderlaan en een kleiner volume aan de Strandlaan. De ontmoetingsstraat organiseert het project op een eenvoudige, logische en overzichtelijke manier. Luie trappen aan weerskanten leiden de bewoners naar een verhoogd dek, ‘het ontmoetingsdek’. Dat biedt een prachtig uitzicht op de rustige binnentuin en ruimte voor ontmoeting en gezamenlijk activiteiten. De diversiteit aan woningtypes gaat een diverse groep bewoners trekken, met een stimulerende mix als gevolg.

Onze ambitie om een circulair en modulair gebouw te maken, hebben we verder vormgegeven. Heel Juf Nienke is opgebouwd met een slimme schakeling van geprefabriceerde CLT-units. Standaard 4 meter breed, maar in diepte mee variërend met de gebouwgeleding. Beton met gerecycled granulaat beperken we tot de plint: Enerzijds de vloer van de commerciële ruimte en anderzijds een transferbalk om de overgang te maken tussen het meest efficiënte grid voor de parkeergarage en het bovenliggende unitgrid. De plint werkt zo als een soort tafelconstructie.

De gegeven bouwenvelop is aan de buitenzijde tot de volledige contouren benut. Het rigide zwarte gridraster langs de Muiderlaan verleent het volume een zekere stoerheid en manifesteert daarmee zijn aanwezigheid. In de gevels aan de Strandlaan en de smalle tussenstraat aan de noordzijde lost het rigide gridraster op in kleinschaligere verspringende volumen. Deze wissel van korrelgrootte maakt de verbinding met de aangrenzende kleinschaligere bebouwing / zelfbouw van het gehele blok en het eiland. Om het parkeren zo efficiënt mogelijk in het plan op te lossen, is de licht verdiepte parkeergarage half onder het bouwvolume aan de Muiderlaan geschoven. Zo ontstaat een soort entresol die in eerste instantie bij de commerciële ruimte behoort, maar ook toegang kan bieden tot het opgetilde ontmoetingsdek.

Biodiversiteit vormt een hoeksteen van het concept. Het type beplanting voor de binnentuin, het groen ten behoeve van de galerij en het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen. Ook andere plekken zijn benut om de biodiversiteit te verrijken. De in de binnentuin gelegen dakrand van de parkeergarage is voorzien van vleermuiskasten. Als markante blikvanger op het dak maken we een vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Een architectonisch statement met ecologische betekenis.