Juf Nienke Amsterdam

Projectinformatie

Project Juf Nienke
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever DOKVAST
Architect Rau Architects | SeARCH Architecten

‘Vol enthousiasme hebben we samen met Barli (in opdracht van DOKVAST) met de bouw van Juf Nienke een herkenbare entree van Centrumeiland IJburg gerealiseerd. Met deze architectonisch hoogwaardige ontwikkeling verwezenlijken we 61 woningen én een van de meest duurzame en circulaire woongebouwen in Nederland’. Bijzonder aan het project is dat woningen gedeeltelijk zijn toegewezen aan leraren. Daarom draagt het gebouw de naam ‘Juf Nienke’. DOKVAST is als verhuurder nauw betrokken. Circulariteit houdt niet op na de ontwikkelingsfase, daarom ziet Dokvast als rentmeester toe op onderhoud en circulaire verbeteringen, zoals comfort, groen en biodiversiteit, toekomstbestendigheid en sociale cohesie.’

Stedelijk, stoer en duurzaam ontwerp

RAU Architects is samen met SeARCH Architecten verantwoordelijk voor de architectuur van het pand, dat een bruto oppervlakte van 7.400 m2 heeft. Door het tastbaar toepassen van duurzame materialen heeft het gebouw als vanzelf zijn 21e-eeuwse stedelijke, stoere uitstraling. Het houten ontwerp zorgt voor een sterke combinatie van gemeenschapsleven, een natuurlijke omgeving en een zorgvuldig geïntegreerde wijkregeling. Over de gehele begane grond aan de zuid- en westzijde is een transparante plint met hoge plafonds aangebracht voor commerciële activiteiten, gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding en workshops. Boven de plint vind je 61 gevarieerde woningen: van een compacte studio tot een ruime gezinswoning.

Hazenberg | Makers van Waarde

De toegevoegde waarde van Hazenberg bij deze samenwerking is de verantwoordelijkheid voor de gehele coördinatie van het project en het zorgdragen voor de realisatie van de fundering, souterrain met parkeren en plint. Deze is uitgevoerd in beton met gerecycled granulaat. Op deze ‘plint’ zijn door Barli geprefabriceerde CLT/HS modules geplaatst, opgebouwd uit hout (hergebruikte en gerecycled). De gehele (gevel) afwerking is ook uitgevoerd door Hazenberg. 

Meest circulaire en energieneutraal gebouw van Amsterdam

Juf Nienke is volledig circulair ontwikkeld en geheel energieneutraal. Bij de bouw zijn onder meer hergebruikte en gerecyclede materialen zoals hout gebruikt met een lage milieubelasting en volledig hernieuwbare materialen. De plantenbakken, bestrating en muren in de  tuin zijn gemaakt van oude stoeptegels. Het opgespoten witte zand van IJburg is niet afgevoerd om een binnentuin aan te leggen. Er is juist gekeken welke type planten het goed doen op deze grond, zoals helmgras. We hebben gestuurd op minimaal bouwverlies. De kunst daarbij is, om de geproduceerde modules zónder opslag, dus precies op tijd ‘uit de fabriek’ te laten lopen en direct te plaatsen. Ook liggen er zonnepanelen op het dak. En de binnentuin, plantenbakken in het gebouw en het extensieve groendak zorgen voor een maximale waterretentie. 

Het pand is opgebouwd met een slimme schakeling van geprefabriceerde CLT/HSB modules. Standaard vier meter breed, maar in diepte mee variërend met de gebouwgeleding. De voormontage van prefab-elementen is gedaan bij Barli. Dankzij deze industriële voorfabricage is de impact op de locatie minimaal en werd de geluidsoverlast, afvalstromen en bouwduur beperkt. Als markante blikvanger op het dak is een vleermuishotel met paar- en winterverblijven gerealiseerd.

Architecten aan het woord

Hazenberg | #Verhaal2 Juf Nienke | Plaatsing houten woonmodules

Partnership Hazenberg en Barli

Hazenberg | #Verhaal3 Juf Nienke | Partnership realisatie