DE HOLLAND DORDRECHT | Nationaal Onderwijsmuseum

Projectinformatie

Project De Holland Dordrecht | Nationaal Onderwijsmuseum
Locatie Dordrecht
Opdrachtgever Nationaal Onderwijsmuseum
Looptijd november 2013 - december 2014

In opdracht van Het Nationaal Onderwijsmuseum en gemeente Dordrecht wordt door Hazenberg Bouw gewerkt aan de renovatie en herbestemming van het gebouw Den Holland. De oplevering van het gebouw vond plaats in december 2014.

Start bouw november 2013

In november 2013 begon de start van het gebouw De Holland in Dordrecht. De renovatie verliep voorspoedig. Het karakter van het gebouw is bewaard gebleven en biedt veel mogelijkheden voor het nationaal Onderwijsmuseum die zich hier heeft gevestigd.

Joep Jacobs

Deze renovatie is een hele bijzonder project voor Hazenberg Bouw. De Holland was door langdurige leegstand en lelijke aanbouwen ernstig verpauperd. Het gebouw is van oorsprong een oud kantoorpand voor een verzekeringsmaatschappij uit 1859. Het contrast met hoe De Holland eerst was is groot. De ruimtes zijn lichter gemaakt en hebben een open karakter. Het Nationaal Onderwijsmuseum wil dit graag zo houden. Er zijn geen wanden aangebracht. Het gebouw is teruggebracht naar de oorsprong zoals architect Sybold van Ravensteyn het ooit bedacht.

"Een mooi gebouw dat zijn oude uiterlijk terug heeft gekregen. Gelukkig zijn die aanbouwen eraf. Goed resultaat, Dordrecht mag trots zijn op dit gebouw."

Gertjan de Visser

Afbeeldingen

  • Joep Jacobs

  • Joep Jacobs

  • Opening museum door minister Jet Bussemakers

  • Joep Jacobs

  • Joep Jacobs

Joep Jacobs

Het Nationaal OnderwijsMuseum

Het museum is een cultuurhistorische plek over de ontwikkeling van het onderwijs in Nederland.Vanaf 1989 zat zij gevestigd in de oude gemeente bibliotheek van Rotterdam aan de Nieuwe Markt. Het museum zal De Holland zo snel mogelijk in gebruik nemen en starten met de opbouw van de vaste inrichting en vervolgens ook tentoonstellingen. De deuren zijn vanaf de zomer van 2015 geopend voor publiek.