Renovatie 68 woningen Oostvoorne

Verduurzamingsopgave 2,3 miljoen woningen

Corporaties zijn al jaren hard bezig met de vraag hoe zij ruim 2,3 miljoen huurwoningen gaan verduurzamen. Dit is het gevolg van de afspraken uit het Energieakkoord uit 2013, met de afspraken uit het Klimaatakkoord als aanvulling.

Woonbedrijf Westvoorne heeft net als alle corporaties diverse programma’s lopen om de verduurzaming slim en snel uit te voeren.

Samen met Woonbedrijf Westvoorne verduurzamen we de komende jaren 68 woningen, waarbij we zijn gestart met de eerste 6. Het gaat om een programma waar versnipperd bezit en de combinatie van huur- en koopwoningen de uitvoering uitdagend maken. Het grootste deel van de 68 woningen is eigendom van Woonbedrijf, de overige woningen zijn koopwoningen. Om ook de koopwoningen te kunnen verduurzamen is een maatwerk aanpak ontwikkeld en een leasecontract opgesteld voor zowel de duurzame installaties als de gevels.

Klaar voor de toekomst

Het doel van deze verduurzaming was om alle woningen naar nul-op-de-meter te verduurzamen. Dat betekende een ingrijpende renovatie voor de bewoners, met maximaal comfort en minimale kosten voor later.

We plaatsten zonnepanelen op de vernieuwde daken, brachten nieuwe isolatie aan in zowel de gevel als op de daken en vernieuwden we het complete uiterlijk van de woningen. Ook alle kozijnen en het glaswerk werd vervangen.

 

Ruimte voor de natuur

Aan elke gevel hangen nestvoorzieningen, om ook de vogels uit de omgeving ruimte te bieden. Op deze manier creëert Hazenberg duurzame, maar ook mooie woningen die klaar zijn voor de toekomst.

 

De bewoners bepalen het succes

Belangrijk is om bewoners zo goed mogelijk mee te nemen in een verduurzamingstraject. Om vooraf te kunnen laten zien wat de plannen zijn voor de woningen, realiseerden we een modelwoning. Op deze manier zien bewoners precies wat de resultaten zijn. De modelwoning is tegelijkertijd de gemeenschappelijke ruimte waar bewoners in de buurt elkaar ontmoeten en koffie drinken.

 

SmartPack: slim verduurzamen met maatwerk 

Iedere verduurzaming vraagt om maatwerk. Zowel in de verduurzamingsoplossingen als in de communicatie met bewoners en omwonenden. Voor beide vraagstukken gebruiken we een maatwerk menukaart. Zo kunnen we samen met de opdrachtgever en bewoners de best passende aanpak ontwerpen. En dat het werkt bewijst de hoge tevredenheid van de bewoners. Ondanks de ingrijpende maatregelen, gaven ze Hazenberg een 8+ voor de uitvoering van de werkzaamheden.

“Ik zag wel op tegen de werkzaamheden in mijn huis. Weken lang mensen over de vloer, dat is niks voor mij. Maar het viel uiteindelijk erg mee. De bijeenkomsten en informatie vooraf gaven veel duidelijkheid. Daarna zagen we de mensen van Hazenberg geregeld in de wijk. Er was een vast aanspreekpunt en er was altijd tijd voor een praatje. Ook met de buren. Ik weet nu wie er aan het einde van de straat woont, dat wist ik maanden geleden nog niet”, aldus een van de betrokken bewoners.

 

Stuur project door