Transformatie en uitbreiding van CKE Eindhoven

Gemeente Eindhoven is een groeiende stad met een belangrijke functie voor de regio. Kunst en cultuur maken de stad tot een gewilde woonplek voor huidige en toekomstige bewoners. Het  Centrum voor de Kunsten (CKE) vervult hierin een belangrijke rol.

Om die reden wilde gemeente Eindhoven het gebouw optimaliseren en de twee bestaande locaties samenvoegen tot één centraal cultureel centrum voor de stad. Met alle voorzieningen van een hedendaags en toekomstbestendige plek voor kunstlessen, cursussen, tentoonstellingen en uiteenlopende voor- en tentoonstellingen. Daarnaast wordt het gebouw ter beschikking gesteld aan derden voor cultuur en kunst.

Hazenberg was verantwoordelijk voor de uitbreiding en renovatie van de huisvesting aan de Pastoor Petersstraat te Eindhoven. Een combinatie van constructieve, bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden.

Een nieuw gezicht voor de culturele stad

Om het gebouw gebruiksvriendelijk te maken op een manier zodat alle gewenste activiteiten hier kunnen worden uitgevoerd, zijn meerdere werkzaamheden verricht.

  • Zo is er een derde verdieping toegevoegd aan het casco. Hier bevinden zicht ruimten voor beeldende kunst en een tweetal multifunctionele zalen. 
  • Aan de achterzijde is het gebouw uitgebreid voor een extra multifunctionele zaal.
  • De vloer op de begane grond brachten we bij de ingang naar straatniveau. Hierdoor ontstond een uitnodigende entree voor bezoekers.
  • Een deel van de bestaande gevels van de eerste en tweede verdieping zijn verder naar buiten gebracht om meer functionele ruimte in het interieur te creëren. Hierdoor zijn de verschillende bestaande en nieuwe bouwdelen met elkaar verbonden. Deze zogenaamde "tweede gevel" bestaat uit een staalconstructie met ‘random’ geplaatste verticale lamellen en panelen van gepoedercoat strekmetaal.
  • Op de plekken waar het CKE is uitgebreid, zorgden we voor een compleet nieuw interieur.

Doordat het gebouw is opgetopt is het weer toekomst bestendig gemaakt. Het bestaande gebouw had veel potentie die door de architect weer nieuw leven is gegeven. Het CKE kreeg hiermee een indrukwekkend vernieuwd gezicht voor de stad.

 

Stuur project door