Bisschop Zwijsenstraat

Projectinformatie

Project Bisschop Zwijsenstraat
Locatie Tilburg
Architect Wijnen Architectuur

Sebastiaan Selders

Vlakbij de entree van de Tilburgse binnenstad staat iets bijzonders te gebeuren. Want daar, aan de historische Bisschop Zwijsenstraat, krijgt een bijna vergeten monumentale schakel haar oude glorie terug als ‘De Kroon van Zwijsen’. 

Hazenberg ontwikkelt 'De Kroon van Zwijsen'. Op deze unieke locatie komen alle charmes van de stad bij elkaar, historische gebouwen, stadsparken en het stadscentrum met alle voorzieningen binnen bereik. Het plan is opgedeeld in drie fases. De eerste fase bestaat uit de twee gerestaureerde monumentale stadsvilla’s. De panden zijn reeds gerestaureerd door dochteronderneming Nico de Bont. De tweede fase bestaat uit het herbestemmen van de refter en de kapel en de laatste fase bestaat uit luxe nieuwbouwappartementen. 

Fase twee: De Zustertuin

Fase twee is ‘De Zustertuin’. De Zustertuin is een klein kloostercomplex met eigen refter en kleine monumentale kapel. De oude kloosterfunctie van wonen, verblijven en ontmoeten wordt in een eigentijds jasje gegoten. In het voorhuis (de huisnummers 18 en 20) en refter komen kleine wooneenheden. De kapel en de tuin worden bestemd voor het verblijven en ontmoeten. De kapel wordt geschikt gemaakt voor een openbaar toegankelijke functie, bijvoorbeeld laagdrempelige dag-horeca met terras/buitenruimte. Wanneer de restauratie van de gebouwen en de herbestemming is afgerond, zorgt dit ensemble voor extra monumentale glans en glorie voor de Kroon van Zwijsen.

Bekijk de brochure van de twee monumentale stadsvilla's aan de Bisschop Zwijsenstraat. De eerste fase van 'De Kroon van Zwijsen.'

Brochure Stadsvilla's

Laatste fase: luxe appartementen

De derde en laatste fase bestaat uit kleinschalige nieuwbouw van enkele luxe koopappartementen met een eigen privé parkeervoorziening. Qua architectuur in goede balans tussen enerzijds aanknopingspunten met de monumentale panden aan de Bisschop Zwijsenstraat middels een voordeur aan de straatzijde, horizontale belijning en een terugliggende voorgevel. Anderzijds een moderne vormgeving door een contrasterende steen en opengewerkte gevels aan het pad en aan het park.