Project | Transformatie Avans Academie Associate Degrees |
Locatie | 's-Hertogenbosch |
Opdrachtgever | Avans Hogeschool |
Hazenberg heeft de nieuwe huisvesting voor de studenten van de Avans Academie Associate Degrees aan de Statenlaan 55 in 's-Hertogenbosch getransformeerd. Het binnenstedelijk gelegen kantoorgebouw (5 bouwlagen en circa 4.000 m2 aan ruimten), is getransformeerd van kantoor naar onderwijsomgeving, passend bij het onderwijs van de Associate Degrees opleiding. Dus met veel open werkplekken waar docenten en studenten kunnen samenwerken.
Het gehele project (inclusief werkvoorbereiding) is uitgevoerd in slechts 17 weken.
Uitvoerder Jarno en projectleider Tommy vertellen over de aanpak. Jarno: “We zijn het werk gestart met een LEAN planningssessie waarbij alle partijen aanwezig waren. De opdrachtgever gaf daarbij meteen alle kritieke data aan ons door. Zo moest alles gereed zijn vóór de start van het nieuwe collegejaar 2018/2019.” Tommy: “Gelukkig hadden we voor het Plan van Aanpak in de aanbestedingsfase het hele team al samengesteld, zodat we alles in twee weken tijd konden inkopen. Daarnaast liep de samenwerking met de verschillende partijen tijdens de uitvoering soepel en werden afspraken goed nagekomen. Jarno: “Klopt. Maar het lukte toch vooral omdat we tijdens de zomervakantie keihard doorgewerkt hebben. Op zeker moment stonden we wel met een man of 100 tegelijkertijd te werken. Alles om de deadline maar te halen. Gelukkig was de saamhorigheid groot en hielp iedereen elkaar.”
Transformeren op een binnenstedelijke locatie brengt uitdagingen met zich mee. Tommy: "Het gebouw ligt aan een drukke straat en om de overlast te beperken hebben we vaste transportdagen opgenomen in het verkeersplan. We konden daarbij materialen die niet in de lift pasten met een verreiker naar binnen brengen, dankzij demontage van de ramen op de verdiepingen. Jarno: “Ook hebben we de leveringen afgestemd op de productie, zodat we bijna geen opslagruimte voor de materialen nodig hadden.”
Tommy: “Omdat Avans de meest duurzame hogeschool van Nederland wil worden, wilden zij bepaalde materialen van het bestaande gebouw graag hergebruiken. Daarvoor moesten we natuurlijk wel zorgen dat vrijkomende materialen ook hoogwaardig hergebruikt kónden worden. Dit vroeg om goede afstemming met de sloper. Naast dit hergebruik van bestaande materialen, hebben we ook nieuwe ‘cradle to cradle’ materialen toegepast. Die zijn zó gemaakt, dat ze na gebruik opnieuw kunnen worden ingezet in een ander product of als grondstof.” Jarno vult aan: “De exacte samenstelling van dit soort producten wordt nauwkeurig geregistreerd in een zogenoemd materialenpaspoort. Voorbeelden? De nieuwe glazen scheidingswanden. Die zijn voor 99% herbruikbaar. En de vloer. Deze combinatie van PVC en kurk hebben we aangebracht met een click-systeem, zodat het geheel makkelijk te demonteren is voor hergebruikt.
Hergebruikte materialen: