Achttien81 | JAL-terrein Dongen

Projectinformatie

Project Achttien81
Locatie Dongen
Opdrachtgever Eigen ontwikkeling
Architect Wenink Holtkamp Architecten | Houtman + Sander Architecten

Bijzondere herbestemming met nieuwbouw

Op dit terrein herrijst een nieuwe wijk. De ontwikkeling is een combinatie van de herontwikkeling van het Rijksmonument en de oude fabriek, alsmede het ontwikkelen van nieuwbouwwoningen. De toegevoegde nieuwbouwwoningen zijn ‘te gast' in het landschap. Het woningprogramma is divers: van loftappartementen tot eengezinswoningen. De bouw is in november 2022 gestart. Naar verwachting kunnen begin 2024 de eerste bewoners hun woning betrekken. 

Door deze variatie aan woningen, zorgt wonen op het JALterrein voor een ontmoeting tussen jong en oud op een unieke locatie. Waar je enerzijds geniet van rust en natuur en anderzijds het bruisende centrum binnen handbereik hebt.

Wonen tussen dorpskern en natuur

Het terrein ligt verscholen achter de Sint Josephstraat in Dongen. Het heeft een centrale ligging tegen de dorpskern en aan het unieke kleinschalige natuurgebied ‘De Bergen’. De aanwezigheid van de (Rijks)monumentale gebouwen op het terrein en het aanliggende natuurgebied markeren de bijzonderheid van dit projectgebied.

Opgroeien in de natuur

Hutten bouwen, nieuwe diersoorten ontdekken en nog even een potje voetballen voor het avondeten. De aan Achttien81 grenzende natuur is de perfecte plek om op te groeien. Eigenlijk kunnen de kinderen er simpelweg niet omheen.

Natuurinclusief wonen

Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat we vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, zoals zware regenbuien, lange periodes van droogte, hitte en hoge waterstanden. Daarom besteden we bij Achttien81 veel aandacht aan een ontwerp dat natuurinclusief is.

  • De gevels van de woningen bestaan uit lichte gevelstenen, die koeler blijven tijdens warme dagen;
  • De openbare ruimte is zo ingericht dat het neerslagwater ter plekke wordt behouden en bijdraagt aan een plek waar planten en bomen goed gedijen;
  • Investeren in groen in het gebied, niet alleen omdat dit er mooi uitziet, ook voor een goed groeiklimaat voor de beplanting;
  • In de zijgevels bevinden zich ingemetselde kasten voor huismussen, gierzwaluwen, dwergvleermuizen. Hierdoor blijft de aanwezige vliegroute voor de vleermuizenpopulatie van het gebied in stand; 
  • De bestaande bomen en het reliëf in het terrein blijft behouden. Nieuwe beplanting bestaat zoveel mogelijk uit inheems materiaal, waarbij de nadruk ligt op seizoensbeleveing en biodiversiteit;
  • Tussen de voorzijde van de woningen en de woonstraat liggen wadi’s waarin het regenwater zich verzamelt;
  • De materialen die worden gebruikt in het plan, zijn lokaal. Dit om transportbewegingen te beperken. 

Ervaring in gebiedsontwikkeling

Casade over de keuze voor Hazenberg: “Hazenberg heeft ruime ervaring in het ontwikkelen en realiseren van locaties met bestaande gebouwen in combinatie met nieuwbouw. Zij ontwikkelen met respect voor het karakter en historie van het gebied.” Een van de panden op de JAL locatie  heeft de status van Rijksmonument. Dit gebouw wordt herbestemd als onderdeel van de totale herontwikkeling. De monumentenexpertise van dochteronderneming Nico de Bont vormt daarbij een belangrijke meerwaarde, als ‘oud’ verbonden moet worden met ‘nieuw’.

Maak kennis met Achttien81