Projectontwikkeling Achttien81 | JAL-terrein Dongen

In Dongen ontwikkelt en bouwt Hazenberg het project Achttien81. Dit is zowel een nieuwbouw- als een herbestemmingswijk met 36 nieuwe woningen, 18 grondgebonden woningen en 18 appartementen in een oude monumentale schoenfabriek.

Duurzaamheid

In dit project zijn veel duurzaamheidsmaatregelen toegepast om het ontwerp ook natuurinclusief te houden. Zo is er gekozen voor gevelstenen van lichte kleur, deze blijven koeler tijdens de warme dagen. Verder wordt het neerslagwater ter plekke behouden zodat ook het groen goed kan gedijen in deze wijk. Tussen de woningen in wordt ook regenwater opgevangen in zogenoemde wadi’s. Achttien81 ligt in een bosrijk gebied, er is daarom ook aan de vogels gedacht. Zo zijn er in alle zijgevels inwendige kasten geplaatst, om de vleermuizenpopulatie in stand te houden. Tot slot komen alle materialen die we gebruiken uit de omgeving, om onze transportuitstoot op deze manier laag te houden. De herbestemming van het Rijksmonument is natuurlijk het toppunt van circulariteit.

 

Voor de bewoners

Achttien81 is een combinatie van herontwikkeling van een rijksmonument (oude schoenfabriek) en door onszelf ontwikkelde nieuwbouwwoningen. Het doel is om de nieuwe woningen te gast te laten zijn in en omgeving en het landschap. Jong en oud komen samen in deze wijk door de combinatie van woningen.

 

Ervaring in gebiedsontwikkeling

Casade over de keuze voor Hazenberg: “Hazenberg heeft ruime ervaring in het ontwikkelen en realiseren van locaties met bestaande gebouwen in combinatie met nieuwbouw. Zij ontwikkelen met respect voor het karakter en historie van het gebied.” Een van de panden op de JAL locatie  heeft de status van Rijksmonument. Dit gebouw wordt herbestemd als onderdeel van de totale herontwikkeling. De monumentenexpertise van dochteronderneming Nico de Bont vormt daarbij een belangrijke meerwaarde, als ‘oud’ verbonden moet worden met ‘nieuw’.

Stuur project door