Passie voor het vak

Written by Annelieke Hoogwegt
30 mrt 2021

Projectontwikkeling is niet meer weg te denken bij Hazenberg. We gaan in gesprek met Evelien Coenen, projectontwikkelaar bij Hazenberg over de uitdagingen van het vak en het bijzondere project Achttien81 in Dongen. 

Achttien81

Het JAL-terrein in Dongen wordt momenteel herontwikkeld naar een nieuwe woonwijk voor jong en oud op een unieke locatie, onder de naam Achttien81. De ontwikkeling omvat de herontwikkeling van het Rijksmonument en de oude fabriek, alsmede het ontwikkelen van nieuwbouwwoningen. Het woonprogramma is divers: van loftwoningen en appartementen tot grondgebonden (nieuwbouw)woningen. Een project dat Evelien op het lijf geschreven is: “In dit project komt alles samen. Nieuwbouw, oude gebouwen (waarvan 1 Rijksmonument), tegen een natuurgebied aan, veel bomen en hoogteverschillen in het gebied. Een fantastische uitdaging. We hebben bijvoorbeeld de hoogteverschillen in het gebied gebruikt en gespeeld met de glooiing van het terrein. De woningen liggen nu speels in het plan, mooi omringd door groen. Dat zie je bijna nergens meer tegenwoordig.”

Waarde toevoegen op een unieke plek

“Wat mijn vak mooi maakt bij ontwikkelingen zoals Achttien81, is dat je samen met een team van een vervallen of leegstaande locatie, een mooie plek maakt waar mensen willen wonen en verblijven,” vertelt Evelien enthousiast. Je laat iets achter en voegt waarde toe aan de plek, maar ook aan het dorp. Die waarde zit niet alleen in die mooie woning, maar ook in de omgeving. We verplaatsen ons in de doelgroep en bedenken wat zij prettig en belangrijk vinden. Hoe willen ze hier wonen? Waar hechten ze waarde aan? Daar spelen we vervolgens met het ontwerp op in. Pas dan creëren we de plek waar mensen graag willen zijn.”

Klein plantje, grote gevolgen

“Het is een vak dat onvoorziene risico’s met zich meebrengt. Je puzzelt, bedenkt strategieën en gaandeweg kom je factoren tegen waardoor die puzzel steeds verandert,” vervolgt Evelien. “Ik vind die uitdaging mooi. Je hebt als projectontwikkelaar echt het totaaloverzicht nodig, met een brede diversiteit aan kennis. Er zijn tal van factoren die invloed hebben op het verloop van het ontwikkelproces en het uiteindelijke woonprogramma op een locatie. Je moet verstand hebben van flora en fauna, nieuwe wetgevingen, etc.."

In gesprek

Ook externe partijen zoals omwonenden, een natuurbeweging, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed of een gemeente die allemaal verschillende belangen hebben, beïnvloeden het proces. Ik investeer veel tijd in gesprekken met de betrokken partijen. Zo kom ik erachter waar angst of weerstand zit. Vaak kan ik al wat zorgen wegnemen, of sturen we het plan bij, zodat de wensen dichter bij elkaar komen te liggen. Uiteindelijk willen we allemaal een nieuwe wijk waar we trots op kunnen zijn.”

Combinatie van nieuwbouw en herbestemming

Naast de grondgebonden nieuwbouwwoningen komen er industriële loftappartementen in de oude gebouwen. “Vooral de combinatie van nieuwbouw en herbestemming vind ik erg leuk. Er ligt een verhaal op deze locatie. Het brengt extra uitdagingen met zich mee. Een van de oude panden is een karaktervol Rijksmonument. Voor de uitvoering van de herbestemming hebben we de samenwerking gezocht met restauratie- en herbestemmingsspecialist Nico de Bont. Daarmee zijn we er binnen deze ontwikkeling er óók van verzekerd dat alle historische elementen op de juiste manier worden behouden. Door het Rijksmonument heb je strikte regels vanuit de Rijksdienst. Je wilt zoveel mogelijk intact laten, maar ook een appartement dat duurzaam is voor de toekomst en voldoet aan het comfort van nu. Het is belangrijk daarover in gesprek te gaan. Om het plan financieel haalbaar te maken is een dakopbouw noodzakelijk. Dat leg ik voor bij de Rijksdienst. Zij willen daar in mee, als dan wél alle buitenkozijnen behouden blijven. Zo hebben we beiden iets bereikt dat het plan ten goede komt.”

Visie van de plek als uitgangspunt

“Uiteindelijk zet ik alles op alles voor een gave plek. Dat als ik hier over vijf jaar rondloop, ik een prachtig gerestaureerd monument zie staan, het natuurgebied duurzaam in het plan betrokken is met de nieuwbouwwoningen midden in de natuur, en ik blije mensen en spelende kinderen zie. Gelukkige bewoners die trots zijn dat ze op zo’n unieke plek wonen. Kortom: als dat wat nú bedenken, straks ook écht zo ervaren wordt. Dan hebben we het goed gedaan.”

Maak kennis met Achttien81

Maak kennis met Achttien81