Woningen Karel de Vijfdestraat klaar voor aardgasvrije toekomst

De bewoners van 31 woningen aan de Karel de Vijfdestraat, Karel de Stoutestraat en de Maximiliaanstraat  zijn getrakteerd door BrabantWonen en bouwbedrijven Hazenberg | SmartPack en Rendon. Reden hiervoor was de feestelijke oplevering van de woningen. Deze volgde na een zeer intensieve periode van groot onderhoud waarbij de woningen gasvrij zijn gemaakt of daartoe zijn voorbereid: klaar voor de toekomst.

Wethouder Roy Geers, directeur Rob Bogaarts van BrabantWonen, directeur Ingeborg Verheijen van Hazenberg en vestigingsmanager Rendon Eindhoven, Mark van Eert brachten pizza’s rond bij bewoners thuis. Maar bewoners konden ook op de voormalige bouwplaats aan de Maximiliaanstraat een pizza afhalen en een praatje maken.

Een fikse klus

Bogaarts: “Als het gaat om nieuwbouw, bouwt BrabantWonen al een aantal jaar woningen zonder aardgasaansluiting en zo energiezuinig mogelijk. Maar woningen die al ruim zestig jaar oud zijn, ombouwen tot energieneutrale woningen, vergt een heel andere aanpak en is een fikse klus. Vooral als deze tijdens de werkzaamheden bewoond zijn. Dat gold ook voor deze bewoners die maanden in stof- en geluidsoverlast hebben gezeten, dan vraag je veel van mensen. Met onze pizza-bezorgactie willen we daarom ook zeggen ‘dank jullie wel voor jullie geduld en begrip’.”

Zeer energiezuinig en duurzaam

Als je nu de straat inrijdt, is het alsof er compleet nieuwe huizen staan. De woningen hebben een heel nieuwe gevel gekregen, met daarachter een dikke laag isolatie op basis van natuurlijke vlas. De daken zijn gestript, waarop een kant-en-klaar dak met dezelfde dikke vlasisolatie en nieuwe dakpannen zijn gelegd. De oude dakpannen hebben een tweede leven gekregen. Vrijwel al het materiaal dat door de sloop vrij is gekomen, is opnieuw gebruikt of heeft elders een nieuwe bestemming gekregen. Kortom, duurzaamheid stond tijdens het werk voorop. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door Hazenberg Bouw | SmartPack uit Vught en Rendon Onderhoudsgroep uit Eindhoven.

Gasloos bouwen en renoveren

Door gasloos te bouwen en de bestaande woningen energiezuinig te maken, draagt BrabantWonen bij aan het Klimaatakkoord van de regering en het Bossche Duurzaamheidsakkoord. In 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Door energiezuinig te bouwen en te renoveren, zorgen we voor minder CO2-uitstoot en dus een schoner milieu. Alle nieuwbouwwoningen die BrabantWonen bouwt zijn daarom energiezuinig. Daarnaast maakt BrabantWonen de komende jaren al haar bestaande woningen zo veel mogelijk klaar om van het aardgas te kunnen.

Renovatiewerkzaamheden in beeld

Situatie voor

Situatie na

Stuur artikel door