We maakten het waar: 45 zorgappartementen over 5 verdiepingen, in bewoonde staat naar gasloos!

Als ‘team Hazenberg | SmartPack’ zijn wij er om organisaties te helpen hun duurzame ambities waar te maken. Zo ook bij woningcorporatie AREA. Want daar vierden de senioren van woon- en zorgcomplex Carolushof in Uden dit jaar hun Oud & Nieuw voor het eerst in volledig (aard)gasloze appartementen.

Bart Deetman, Duurzaam Planontwikkelaar bij Hazenberg | SmartPack, was verantwoordelijk voor de scenario- en planvorming van het project: “Bij ieder verduurzamingsproject is ons vertrekpunt: alles kan met slimme innovaties, perfecte scenario’s en excellente processen. Niets zo mooi om ‘prettig lastige puzzels op te lossen’ door bestaande technieken innovatief aan elkaar te koppelen, zoals hier bij Carolushof. We hadden dan ook een geweldig team van betrokken partners."

“Veel kennis en expertise”

Dirk van den Tillaar, projectleider bij AREA, is ook enthousiast: “Het project is soepel verlopen. Hazenberg toonde zijn waarde als hoofdaannemer en adviseur, door alle partijen en ingrepen goed tot één geheel te verbinden en door het uiteindelijke verduurzamingsscenario tot een sterk plan te ontwikkelen. Er zit daar veel kennis en expertise.” Dirk: “Ook dat is erg goed gegaan. Er zijn geen klachten gekomen. Onze bewoners hebben weinig overlast ervaren van de aanpassing van de installatie. Dat was echt de kracht van dit scenario.”

Bewoners ontzien, geen klachten

Bart vervolgt: “Om de bewoners - gemiddeld rond de 90 jaar - te ontzien hebben we gezocht naar een manier om met minimale overlast maximale verduurzaming te bereiken. Zo kwamen we als bouwteam op het innovatieve idee, om een geprefabriceerde installatiecontainer met 3 warmtepompen op de werkplaats te prefabriceren en die in één keer in het dak te hijsen.”

Bart Deetman
Planontwikkelaar

Techniek en seizoenen

Bart: “Eenmaal op het dak, hebben we de prefab warmtepompinstallatie gekoppeld aan PVT panelen met een thermisch element. Dit deel wekt geen stroom op, maar zorgt ervoor dat vloeistof opwarmt door de omgevingstemperatuur. Zo wordt er ook als de zon níet schijnt, energie opgewekt. Verder slaan bufferzakken in de kruipruimte nu overtollige energie van de zomermaanden op voor de ijskoude winterdagen. Meebewegen met de seizoenen, noemen wij dat.” Dirk vult aan: “Het naastgelegen complex van Area ligt in de schaduw van de grote kerk. Nu gaan we kijken of we deze complexen aan elkaar kunnen koppelen, zodat we de overtollige ‘zomerelektra’ daar kunnen inzetten.”

Succesvolle koudetest

“Het project is eind 2022 opgeleverd. Dat plaatste ons meteen voor een ‘koudetest’,” blikt Dirk terug. “En met succes. Zelfs bij -9 graden zaten onze bewoners er warmpjes bij. En zoals het er nu naar uitziet, komen we ook in de exploitatie goed uit. Ja, Carolushof gaat duurzaam de toekomst tegemoet.”

Samenwerking:  AREA, Hazenberg  | SmartPack,  R&R Systems BV,  SolarFreezer BV , Van Thiel Optimaal, Herlings Electro Techniek

Stuur artikel door