Hazenberg Vakmandagen: "Onze vakmensen, daar draait het om"

Het resultaat van een bouwproject staat of valt met de juiste vakmensen op de bouwplaats. Daar zijn wij van overtuigd. Niet alleen voldoende capaciteit aan handen, maar vooral ook de kennis en kunde van onze medewerkers. Meer kennis leidt ook tot meer afwisseling in iemands werk. Wij helpen onze bouwplaats medewerkers groeien in hun vak door het bieden van relevante workshops en cursussen. Dit jaar organiseerden wij samen met onze TBI-zus Nico de Bont de Vakmandagen. 

Verdeeld over twee dagen bezochten alle bouwplaatscollega’s de speciaal ingerichte locatie op het terrein van Loxam in Utrecht. Voor een dag vol praktische ervaringen en nieuwe ontwikkelingen. Dit jaar stonden de Vakmandagen in het teken van duurzaamheid: acht actieve workshops over duurzaam bouwen en duurzame inzetbaarheid. Het evenement werd georganiseerd door een team van kantoor- en bouwplaatsmedewerkers.

Voor onze mensen: duurzame inzetbaarheid

Kennis en ervaring in het vak is belangrijk. Maar een gezonde en veilige werkomgeving zorgt ervoor dat onze mensen langdurig en goed kunnen blijven werken aan onze projecten. Met zo min mogelijk fysieke effecten van het vaak harde werken. 

Gebruik je wel de juiste handschoen voor een klus om snij- of brandwonden te voorkomen? En de juiste tools om met zwaar gereedschap langdurig te werken? Met een exoskelet konden collega’s testen hoeveel de impact van zwaar gereedschap verminderde. Het was even wennen, maar de effecten waren zeer duidelijk merkbaar.  

"Je wordt er op zo'n dag in ieder geval niet dommer van 😊.”
"Mooie afwisseling van onderwerpen en de lunch was erg goed!"
"Leuk om nu hard te werken, maar ik wil straks ook kunnen genieten van mijn pensioen."

Voor onze aarde: duurzaam bouwen

We kunnen het op kantoor allemaal zo leuk bedenken. Maar de juiste uitvoering is essentieel om het beoogde resultaat te behalen. Uitleg en praktische adviezen helpen bij het vergroten van het draagvlak voor en uitdragen van onze duurzame visie. 

Biobased bouwen is zo’n onderwerp. Waarom kiezen we hier voor? Maar vooral: wat is de impact dagelijks op de werkvloer? Zijn er meer, minder of andere handelingen voor nodig? Ander gereedschap? Hoe verwerk je deze materialen het beste zodat ze optimaal effect opleveren? 

En hoe zit het met nut en noodzaak van afvalscheiding op de bouwplaats? Het gebruik van elektrisch materieel en gereedschap? Er werd af en aan geoefend met een elektrische kruiwagen en shovel. Hoe pas je folies toe voor een optimale vochthuishouding in een gebouw? Tijdens de Vakmandagen deden onze collega’s veel praktische ervaringen op die hen verder helpen in het dagelijkse werk. 

Tijdens het interactieve Frustratiespel van TBI over duurzaamheid gingen kleine groepjes collega’s met elkaar in gesprek aan de hand van enkele stellingen. Wat is nuttig en belangrijk voor het werk op de bouwplaats en wat niet, en hoe staan ze zelf in de wedstrijd? Het leidde tot goede gesprekken en leerzame inzichten voor iedereen. 

"Er zit nog een groot verschil tussen dingen die bedacht worden op kantoor en de manier waarop het in de praktijk werkt."
"Toch wel belangrijk om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in de bouw.

Een leven lang leren

Zonder vakmanschap geen bouw en renovatie. Zonder opleiding, begeleiding en ervaring geen vakmanschap. Goede vakmensen zijn cruciaal voor onze bijdrage aan een duurzame bouwsector en het leveren van de hoogste kwaliteit in onze projecten. 

En wij willen dat onze mensen zo gezond en veilig mogelijk kunnen werken. Zodat ze straks in topconditie van hun welverdiende pensioen kunnen gaan genieten. 

Met medewerking van:

  • Ejendals
  • De Groene Bouwmaterialen
  • Hilti
  • Meuwissen Gerritsen
  • Loxam materieelverhuur
  • Würth
  • Renewi
  • TBI frustratiespel
  • Duurzame lunch van Hieper de Pieper frietkar 
  • De lekkerste koffie van The Caffeine Boys Coffee

Stuur artikel door