TBI WOONlab vergevorderd met ontwikkeling van circulaire woning
Ook in het TBI WOONlab hebben we volop aandacht voor duurzaamheid. We zien het zelfs als onze verantwoordelijkheid om mede voorop te lopen in ontwikkelingen die duurzaam bouwen bereikbaar maken. Rudy van Gurp, Hoofd TBI WOONlab vertelt over het lab en dan vooral over haar meest recente ontwikkeling, de circulaire woning…
“In het WOONlab werken we samen met onze co-makers, opdrachtgevers en consumenten aan nieuwe processen en producten voor nieuwbouw en energetische woningverbetering,” legt Rudy uit. “Daarbij hebben we momenteel volop aandacht voor duurzaamheid. We zien het zelfs als onze verantwoordelijkheid om mede voorop te lopen in ontwikkelingen die duurzaam bouwen bereikbaar maken.”
Wezenlijk verschil
Hij vervolgt: “Want het is een feit: de bouwsector is een grote vervuiler. We gebruiken veel meer grondstoffen dan goed is voor de planeet. Grondstoffen die niet zelden ook nog eens erg milieubelastend zijn. Dat kan anders en dan móet ook anders. Binnen het TBI WOONlab hebben we eind 2018 dan ook de ambitie uitgesproken om binnen afzienbare tijd een wezenlijk verschil te maken binnen de bouwsector. Daar is ons circulaire woonprogramma uit voortgekomen.”
Definitie van circulair
“We zijn begonnen met het definiëren van wat ‘circulair bouwen’ nu eigenlijk voor ons betekent. In drie pijlers. De woningen moeten demontabel én remontabel zijn. De materialen die we gebruiken, moeten zo min mogelijk impact hebben op de planeet. En ze moeten modulair samen te stellen zijn. Vanuit een ander duurzaam perspectief moeten ze bovendien betaalbaar opschaalbaar zijn, zodat ze ook voor sociale huur en koop geschikt zijn. En uiteindelijk moeten ze van daar uit ook ‘uitrolbaar’ zijn naar de markt voor koopwoningen.”
Duurzaam hout
In dit project werkt het WOOlab samen met Thomas Rau Architecten, Alba Ontwikkelingen, Buro Loo en de woningcorporaties Stek en Woonstad. Rudy: “Na het vaststellen van de definities en behoeften vanuit de markt zijn we gaan kijken welke materialen het meest duurzaam zijn. Hout scoort daarbij het hoogst. Ook omdat dit CO2 opneemt. Wij hebben voor onze woningen daarom gekozen voor duurzaam geproduceerd hout uit gereguleerd bosbeheer. Nu nog afkomstig uit Scandinavië en Duitsland, maar op termijn zouden we het ’t liefst uit Nederland halen, gelet op het transport.”
Energieleverend
En hoe ver zijn we? “We zijn nu bezig met het engineeren van de concepten, zodat het ook technisch allemaal klopt,” legt Rudy uit. “We denken in de eerste helft van komend jaar de eerste pilotwoningen op te leveren. We streven hierbij naar zo min mogelijk installaties, servicehandelingen en onderhoud. We zijn bijvoorbeeld aan het onderzoeken of we het geheel zonder warmtepompen kunnen realiseren, met ‘voldaks’ zonnepanelen, zonneboiler en volledig elektrische vloerverwarming en radiatoren. Wat het ook gaat worden, het blijken nú al zeer energiezuinige woningen te zijn, die zelfs energie léveren.”
Nieuwe standaard
“Ook het architectonische deel heeft veel aandacht,” vervolgt hij. “Al hebben we uiteraard te maken met externe factoren zoals ‘welstand’ en omwonenden. Onze circulaire woning moet nou eenmaal passen binnen het Nederlandse straatbeeld. Zo koersen we stap voor stap naar een woning die zich weliswaar nog moet bewijzen, maar die het in zich heeft om de standaard te worden voor de nieuwe Nederlandse bouwwijze.”
TBI WOONlab is het innovatielab van TBI waarin de TBI ondernemingen ERA contour, Groothuis wonen, Hazenberg bouw en Koopmans Bouwgroep samen innoveren.