Start bouw Achttien81

Nieuwe bewoners en omwonenden vierden eind mei de start van hun nieuwe woonplek in Dongen, op het voormalige JAL terrein.  Met trots werd teruggekeken naar de rijke historie van deze plek en vierden men een nieuwe wijk-in-wording naast natuurgebied De Bergen. Al enige tijd geleden is de herontwikkeling van het monumentaal pand gestart. In totaal komen er 18 loft-appartementen in het Rijksmonument en 18 twee-onder-een-kapwoningen op het terrein. “Voor mij is het een jongensdroom om hier te wonen, vlakbij het gebied waar de zomerspelen altijd zijn”, gaf een van de jongste bewoners aan. Zijn vader snapte hem gelijk.

Ontwikkelen en realiseren met oog voor historie en toekomst

Wethouder Kees de Jong benadrukte de fijne samenwerking met Hazenberg, die heeft geleid tot snelle planvorming en uitvoering. Daarnaast erkent hij dat wij vooruitstrevend waren door te kiezen voor een klimaat adaptieve en natuur inclusieve aanpak, wat perfect aansluit bij het beleid van de gemeente. Deze is gericht op duurzaamheid en het creëren van leefbare omgevingen voor de inwoners. Wethouder de Jong wenst de toekomstige bewoners veel plezier met hun nieuwe woning en is ervan overtuigd dat dit project een waardevolle toevoeging zal zijn aan Dongen . “Het afgesloten terrein, dat voorheen buiten de gemeenschap viel, wordt nu eindelijk onderdeel van het dorp.”

Samenspel tussen bewoners en de natuurlijke omgeving

Als symbool van de verbondenheid met de natuur en in lijn met het duurzame karakter van het plan, gaf Hazenberg een insectenhotel cadeau aan de wijk. Dit geschenk benadrukt het streven naar het samenspel tussen de bewoners en hun omgeving. De inrichting van de wijk levert daadwerkelijk een bijdrage aan het behoud en versterking van de natuur. Een groot deel van de bestaande bomen en het reliëf in het terrein blijven behouden. Nieuwe beplanting zorgt seizoen beleving en draagt bij aan de biodiversiteit. In de wijk komen wadi’s. dat zijn groene greppels, waarin regenwater zich verzamelt en in de bodem infiltreert. Zo helpt een wadi te gen wateroverlast en droogte.  De garages krijgen een groen sedum dak en ook het regenwater dat van de woningen op deze daken terecht komt wordt zo langzaam afgevoerd naar de wadi’s.

Nieuw hoofdstuk voor voormalig JAL terrein

“De helft van de tweekappers is intussen verkocht, dat laat zien dat ondanks de uitdagingen in de markt de bewoners interesse en vertrouwen hebben in deze bijzondere nieuwbouw. Want waar kun je nog zo rustig in de natuur en vlakbij het dorp in een gasloze, goed geïsoleerde woning? En nu dus geen onzekerheid meer voor de bewoners of de bouw wel gestart wordt. Nee, volgend voorjaar kunnen zij al genieten van hun nieuwe woning”, aldus Ingeborg Verheijen, directeur van Hazenberg.

Stuur artikel door