Meest duurzame houten gebouw van Amsterdam geopend

Juf Nienke, het nieuwe entreegebouw van Centrumeiland in Amsterdam, is in april 2023 officieel geopend door wethouder Reinier van Dantzig. Het gebouw met 61 volledig houten huurwoningen 'Juf Nienke' is ontworpen door RAU en SeARCH voor Dokvast. Door ons gebouwd in partnership met Barli.

Juf Ilse en wethouder Reinier van Dantzig

Woningen voor leraren en gezinnen

Juf Nienke telt 61 volledig houten huurwoningen die sinds kort in gebruik zijn genomen. De helft is middenhuur en bedoeld voor leerkrachten en andere mensen met een sleutelberoep in Amsterdam, zoals mensen die werken bij de politie of in de zorg. De overige 31 woningen zijn vrije sector huurwoningen voor o.a. gezinnen.

Voor Juf Ilse, de eerste bewoner van Juf Nienke, is haar woning hier een lot uit de loterij: “Ik heb echt geluk dat ik hier kan wonen”. Zij kreeg symbolisch de eerste (houten) sleutel uitgereikt door wethouder van Dantzig. Met trots gaf hij aan dat “Juf Nienke het meest duurzame gebouw van Amsterdam is”.

Groots en levendig uitzicht

Het eerste wat opvalt als je binnenkomt, zijn de grote ramen die uitkijken op de gracht en woongebouw De Witte Kaap op Haveneiland. ‘Het is net een grote televisie waar van alles te zien is. Mooie wolkenluchten, eenden die op het water landen en een beetje reuring op straat. Leuk om naar te kijken, zo kom ik tot rust. ‘, vertelt Juf Ilse enthousiast.

Circulair, natuurinclusief en energiepositief

Juf Nienke is een volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief gebouw met een stoere en stedelijke uitstraling. Het is, op het moment van opening, het meest duurzame houten gebouw van Amsterdam. Het heeft een 15m hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met een prachtig uitzicht op de rustige gemeenschappelijke binnentuin. In de hoge transparante plint wordt op korte termijn een kinderdagverblijf geopend en er komt een leuke fitness-studio.

De voor Juf Nienke gebruikte materialen zijn voor het merendeel biobased en gerecycled; ze hebben een lage milieubelasting en zijn grotendeels hernieuwbaar. De slim geschakelde houten prefab modules (HSB en deels CLT) hebben een standaard breedte van 4m met variërende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw makkelijk kan aangepast worden naargelang het toekomstig gebruik.

Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd, slaat het gebouw met de woningen ruim 580.000 kg CO2  op waarmee we actief bijdragen aan een beter klimaat en een gezonde leefomgeving. Dankzij de industriële voorfabricage van de houten modules in de woningfabriek van Barli is bovendien de impact op de locatie tijdens het bouwproces minimaal geweest.

Natuur is volop aanwezig 

De beplanting voor zowel de binnentuin als het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit te verrijken. Leuk detail; bovenop het dak komt een heus vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Daarnaast zorgen de tuin, de beplanting en het groendak voor een maximale waterretentie. Het gebouw is verbonden met de stadsverwarming en de pv-panelen op het dak zullen samen 140 kWp produceren.

Dankzij de samenwerking en ambities van architecten SeARCH en RAU, ontwikkelaar Dokvast en bouwers Hazenberg en Barli is Juf Nienke een circulair en natuurinclusief prefab houten woongebouw geworden dat volledig voldoet aan de visie van de gemeente Amsterdam om van Centrumeiland een duurzaam, circulair en energieneutraal eiland te maken.

Stuur artikel door