Juvenaatlaan: Nog mooier dan de Artist Impression

“Soms heb ik het gevoel alsof ik ín de artist impression loop. Het is gewoon precies zo geworden als op de tekeningen in de aanbesteding. Misschien nog wel mooier!” Aan het woord is Marieke Keyzer, senior projectleider van woningcorporatie ALWEL in Etten-Leur. Zij en haar collega-projectleider Jakko van Aken zijn voor een interview in de keet van ‘Juvenaatlaan’.

Zo’n acht jaar geleden had ALWEL plannen om op deze locatie een verzorgingstehuis te bouwen. Plannen die bleven liggen door de crisis. In die jaren heen veranderde de ouderenzorg echter en bleven mensen steeds langer thuis wonen. Het idee voor een verzorgingstehuis werd daarom na de crisis opnieuw tegen het licht gehouden en ‘omgedacht’ naar een appartementencomplex met 70 woningen, waarvan 40 voor 55-plussers.

Prettig verrast

Jakko: “In het oorspronkelijke idee gingen we uit van een lang L-vormig gebouw met één centrale gang. Dit concept hielden we ook bij de aanbesteding voor de nieuwe plannen aan, ook al hadden we wel wat twijfel over de beslotenheid van het geheel. Hazenberg kwam toen met het voorstel om twee knippen in dat lange gebouw te maken, waardoor er feitelijk drie gebouwen ontstonden.” Marieke vult hem aan: “Daar waren we héél erg prettig door verrast. Met deze esthetisch mooie oplossing was ineens onze zorg voor het lange gesloten gebouw weg, terwijl we door slimme oplossingen tóch nog 70 appartementen kwijt konden. Bovendien kwamen zij met een inrichting van het terrein, die prachtig aansloot bij de wadi’s rondom én bij de omgeving.”

Soepel door welstand

Niet alleen ALWEL was direct overtuigd. Marieke: “De gemeente was laaiend enthousiast en we hebben ‘welstand’ nog nooit zo soepel doorlopen. Dit kwam ook wel door de AI’s. Wij hadden nog ooit zoiets moois in een aanbesteding gezien. Nu heb ik soms het gevoel alsof ik ín die artist impression loop. Het is gewoon precies zo geworden als op die tekeningen in de aanbesteding. Misschien nog wel mooier!”

Flexibel

“En ook het vervolgtraject verloopt top. Het is heel prettig overleggen met de architect en Hazenberg. Hebben we nog een wens of zijn er dingen uit de plannen die in werkelijkheid toch niet mogelijk zijn? Dan staan ze overal voor open en denken ze actief met ons mee. Vervolgens gaan ze heel flexibel om met de bijkomende veranderingen. Samen gaan we duidelijk voor het beste. Dat werkt heel fijn,” aldus Jakko.

Trots

Marieke knikt en vult hem aan: “Iedereen is ook hartstikke trots op dit project. Wij, omdat wij een prachtig appartementencomplex hebben dat totaal niet de uitstraling van sociale woningbouw heeft. De architect, omdat het - ook in het echt - zo mooi is geworden. En de mensen van Hazenberg, omdat ze een project uitvoeren dat van A tot Z soepel verloopt.”

Stuur artikel door