Introductie innovatie duurzaam biobased daksysteem

Bouwbedrijf Hazenberg en woningcorporatie Casade slaan de handen ineen om sociale woningbouw verder te verduurzamen. Met trots kondigen wij een innovatief biobased prefab daksysteem aan dat in 2024 op grote schaal wordt toegepast bij 48 woningen in Kaatsheuvel.

Gezond wonen  

Duurzaamheid zit in het DNA van Hazenberg. Als toonaangevend bouwbedrijf streven we ernaar om gezond en comfortabel wonen voor iedereen toegankelijk te maken. Pim Hollman medeontwikkelaar: “We ontwikkelen innovaties die gebruikmaken van duurzame energiebronnen en natuurlijke materialen om comfortabele, duurzame woningen te realiseren. Daarom zijn we verheugd om onze nieuwste ontwikkeling te presenteren: een compleet biobased daksysteem. En we blijven innoveren.” 

“We zijn altijd bezig om te bekijken hoe we natuurlijke ontwikkelen innovaties die gebruikmaken van duurzame energiebronnen en natuurlijke materialen om comfortabele, duurzame woningen te realiseren. Daarom zijn we verheugd om onze nieuwste ontwikkeling te presenteren: een compleet biobased daksysteem. En we blijven innoveren.”
Pim Hollman

Duurzame impact 

Dit biobased daksysteem is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Hazenberg en Casade. Al snel sloten andere groene partijen, zoals De Groene Bouwmaterialen, architectenbureau De Loods en dakdekkersbedrijf Weijerseikhout aan. Voor dit daksysteem maken we gebruik van het natuurlijke materiaal Gutex Thermoflex: een houtvezelisolatie gemaakt van o.a. naaldhout en textielvezels. Het voordeel hiervan is een betere faseverschuiving t.o.v. traditionele isolatiematerialen, wat zorgt voor een constantere binnentemperatuur en vochthuishouding. Daarnaast wordt ESB plaatmateriaal toegepast, een eco-vriendelijk materiaal zonder toevoeging van formaldehyde lijmstoffen. Een beter en gezonder leefcomfort en fors minder CO2-uitstoot bij de productie: een win-winsituatie voor het milieu en de bewoners! 

Marion Hoogveld, projectmanager bij Casade is enthousiast over de samenwerking met Hazenberg: “Hazenberg denkt mee. Denkt in oplossingen. En zet graag een stap extra. We hebben echt alle mogelijkheden onderzocht. En ik denk dat we zelfs meer hebben bereikt dan we vooraf hadden verwacht. Ook alle kopgevels worden biobased geïsoleerd.”  

“Hazenberg denkt mee. Denkt in oplossingen. En zet graag een stap extra. We hebben echt alle mogelijkheden onderzocht. En ik denk dat we zelfs meer hebben bereikt dan we vooraf hadden verwacht. Ook alle kopgevels worden biobased geïsoleerd.”
Marion Hoogveld

Voordelen van het biobased daksysteem 

  1. Energiebesparing: De biobased isolatie zorgt voor een optimale temperatuurregulatie, waardoor bewoners minder afhankelijk zijn van verwarming en koeling. Dit leidt tot lagere energiekosten. 
  2. Milieuvriendelijk: De gebruikte materialen zijn hernieuwbaar en slaan zelfs CO2 op. Hierdoor wordt de ecologische voetafdruk geminimaliseerd. 
  3. Comfort: De isolatie verbetert het binnenklimaat. Bewoners genieten van een aangename leefomgeving. 
  4. Vriendelijke montage: De natuurlijke materialen prikken of irriteren niet. Dat is prettiger werken. 

TBI klimaattrein 

De ontwikkeling van ons biobased daksysteem werd mede mogelijk gemaakt door de TBI Klimaattrein, een fonds van TBI voor duurzame bouwoplossingen. Dankzij een ruime subsidie hebben we deze innovatie kunnen ontwikkelen en realiseren bij Casade, met tot doel het breed toepasbaar te maken. 

Pim heeft met passie gewerkt aan de ontwikkeling van het biobased daksysteem. Hij zegt: “Het is geweldig om te zien hoe onze visie op duurzaamheid tastbare resultaten oplevert. En dit is wat ons betreft nog maar het begin. We gaan de effecten op lagere energiekosten én een hoog wooncomfort meten. In Waalwijk in de wijk Zanddonk liggen woningen die qua zonligging en dakhelling hetzelfde zijn als de 48 woningen in Kaatsheuvel. Dat wordt onze controlegroep. Wanneer onze verwachtingen kloppen dan kunnen we ons biobased daksysteem grootschalig uitrollen en zelfs opschalen naar onze nieuwbouwwoningen. We zijn er klaar voor. Samen met onze leveranciers hebben we daar al op voorgesorteerd.” 

Duurzame samenwerking 

Marion kijkt tevreden terug: “Dit biobased daksysteem is precies wat we nodig hebben om ons bestaande woningaanbod te verduurzamen. Het feit dat bewoners tijdens de werkzaamheden gewoon kunnen blijven wonen, maakt het nog aantrekkelijker.” Dankzij deze samenwerking realiseert Casade haar duurzaamheidsdoelen en blijven de maandelijkse lasten voor bewoners betaalbaar. 

Geïnteresseerd in een biobased daksysteem of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact op met Pim Hollman. 

Bekijk hier de projectpagina

Pim Hollman

Pim Hollman
Duurzaam planontwikkelaar

Stuur artikel door