Hazenberg zet grote duurzame stap in renovatie met een kleine voetafdruk

Tijdens de Dag van de Circulariteit van Renda lanceerde Hazenberg de biobased menukaart. Deze stap, uit respect voor het klimaat, markeert een belangrijke ontwikkeling. Hazenberg isoleert woningen en wijken met natuurlijke materialen om de CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden. Senior ontwikkelaar Bart Deetman en projectcoördinator Iris van Uden lieten het publiek ervaren wat isoleren met biobased materialen betekent voor bewoners. Door biobased isolatie blijven de luchtvochtigheid en temperatuur in huis constanter, wat bijdraagt aan een comfortabel en fijn leefklimaat. Bovendien gebruiken bewoners de verwarming en airconditioning minder vaak, wat resulteert in een lagere CO2-uitstoot. Daarnaast draagt biobased isolatie bij aan een betere geluidsisolatie van de woning. Al deze voordelen staan hoog op de agenda binnen de woonbranche.

Lancering biobased menukaart tijdens de Dag van de Circulariteit.

Gezonder en groener

De biobased menukaart van Hazenberg biedt een duurzaam keuzepakket voor renovaties. Hiermee zet Hazenberg een grote stap naar gezondere woningen, groene omgevingen en het verbeteren van de biodiversiteit voor bewoners van sociale huurwoningen. Woningbouwcorporaties kunnen met behulp van deze menukaart hun bestaande woningaanbod duurzaam renoveren.

Bart Deetman benadrukt het belang van deze lancering: “We zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van duurzame innovaties. Tot nu toe konden we slechts een deel van de woning aanpakken, maar met de menukaart kunnen we nu complete woningen en hele wijken verduurzamen.”

Vandaag werken aan morgen

De menukaart is ontwikkeld op basis van inzichten die zijn opgedaan door samenwerking met woningbouwcorporaties, waaronder Casade. In samenwerking met co-makers, zoals De Groene Bouwmaterialen en Unitura (bekend van onder andere nestkasten en groene gevels), heeft Hazenberg haar producten verder ontwikkeld om schaalvergroting te realiseren. Bart voegt toe: “We willen bijdragen aan een wereld die ook voor volgende generaties prettig is. Dat kan alleen als we daadwerkelijk beginnen. Het toepassen van herbruikbare materialen en het verminderen van het gebruik van installaties zijn nog maar het begin. We zijn al volop bezig met nieuwe ontwikkelingen.”

"Biobased isolatie zorgt ervoor dat warme lucht minder goed door het dak, de muren en de vloer van een woning gaat. Hierdoor blijft het ’s zomers koeler en ’s winters lekker warm in huis, wat energiekosten bespaart."
Iris van Uden, projectcoördinator

Voordelen duurzaam renoveren

Naast toekomstige voordelen heeft duurzaam renoveren direct een positief effect op de bewoners. Chemische stoffen zoals Polyurethaan (dat in purschuim zit) en Formaldehyde (aanwezig in lijmsoorten, bijvoorbeeld voor spaanplaat) komen nauwelijks meer voor. Deze worden vervangen door natuurlijke alternatieven, zoals houtvezels, vlas, schapenwol, hennep en mycelium. De belangrijkste voordelen van natuurlijke materialen ten opzichte van traditionele materialen zijn:

 • Biobased producten slaan CO2 op in plaats van dat ze CO2 uitstoten.
 • Deze grondstoffen zijn hernieuwbaar en putten de aarde niet uit.
 • Het zijn lokale producten.
 • Ze zorgen voor een fijner leef- en wooncomfort, onder andere door gelijkmatigere temperatuurwisselingen.
 • Natuurlijke producten werken prettig, zonder irritatie of jeuk.
 • Ze zijn bewezen effectief en worden al jaren in Duitsland gebruikt.
 • De producten isoleren beter tegen warmte door faseverschuiving.
 • De geluidsisolatie is goed.
 • Ze hebben een hoger vocht accumulerend vermogen, wat de CO2-uitstoot van de woning verlaagt.

Iris licht toe: “Biobased isolatie zorgt ervoor dat warme lucht minder goed door het dak, de muren en de vloer van een woning gaat. Hierdoor blijft het ’s zomers koeler en ’s winters lekker warm in huis, wat energiekosten bespaart. Bovendien dempt biobased isolatie geluid beter, waardoor je binnen makkelijker een instrument kunt bespelen zonder de buren te hinderen. Een win-winsituatie!” 

Altijd een passende oplossing

Hazenberg biedt drie pakketten voor het verduurzamen van woningen:

 1. ECO-nomisch: de basiskeuze.
 2. ECO-logisch:  de keuze met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. ECO-balans: de groenste keuze. 

De menukaart geeft per pakket aan welke producten worden toegepast en vermeldt de CO2-reductie en energiebesparing per woning. In samenwerking met corporaties adviseert Hazenberg welk pakket het beste bij het woningaanbod en budget past. Daarnaast is maatwerk mogelijk. Samen met een corporatie stellen we een pakket samen dat helemaal aansluit bij de specifieke behoefte en wensen voor een woning of wijk.

Bart benadrukt dat ze dit samen met co-partners en klanten doen. Ook in nieuwbouw en bij transformaties van woningen en gebouwen is biobased isolatie volgens Hazenberg een uitstekende keuze. De kennis die ze opdoen bij sociale woningbouw wordt hierbij ingezet. Hazenberg biedt al marktconforme oplossingen op basis van de menukaart. 

Jeroen van Eerdewijk
Heb je interesse om samen met Hazenberg een duurzame stap te zetten?
Bart Deetman
Planontwikkelaar
Meer weten over de biobased menukaart?

Stuur artikel door