Hazenberg gaat met TBI-zusterondernemingen voor HOUT

Hazenberg heeft met zusterbedrijven ERA Contour en Koopmans - samen zijn we verenigd in het TBI WOONlab - een baanbrekend concept in modulair en circulair bouwen gelanceerd: HOUTbaar. Uniek is, dat het modulaire woningbouw in hout op grote schaal mogelijk maakt. Op dit moment worden de eerste prototypes in twee varianten gerealiseerd: HOUTbaar HUIS en HOUTbaar LOFT. Directeur Ingeborg Verheijen vertelt erover.

“Vanuit het TBI WOONlab zijn we altijd op zoek naar betekenis voor de klant. Zo horen en zien wij nu overal in de markt vraag naar circulaire woningvormen die een minimale ecologische footprint achterlaten en die opschaalbaar en dus betaalbaar zijn. In het bijzonder voor corporaties en beleggers in het middensegment. Daarnaast kennen we de enorme woningbehoefte in Nederland, die vraagt om flexibele en/of tijdelijke woningen. Wij hebben heel bewust ingezoomd op al die signalen en er op maat invulling aan gegeven met het concept HOUTbaar. Door onze krachten te bundelen met partners Sustainer Homes en The New Makers hebben we doelen bovendien concreet bereikbaar gemaakt, op weg naar een wereld waarin we niets meer verspillen en vervuilen.”

HOUTbaar LOFT

HOUTbaar LOFT: flexibel en remontabel

HOUTbaar kent twee varianten: HUIS en LOFT. Ingeborg: “Doelgroepen die we bij het ontwerpen van de loft in het achterhoofd hebben gehad, bevinden zich in het wat meer stadse publiek dat circulariteit heel belangrijk vindt. Denk aan starters, singles, jonge stadse gezinnen, maar ook mensen van wie de kinderen het huis uit zijn, die van de stad houden en gewoon graag geld overhouden om andere leuke dingen te doen.” De loft is 3,5 meter breed, waardoor er exact drie woningen in plaats van twee naast elkaar passen op een kavel. Een loft telt in de basis 32 vierkante meter woonoppervlakte, maar het concept zit zó in elkaar, dat het makkelijk uit te breiden is naar 80 m2 en twee verdiepingsvloeren. “Dit is te danken aan het feit dat je de loft kunt samenstellen met allerlei houten componenten, die via slimme, mecanoachtige verbindingen eindeloos in elkaar geklikt kunnen worden. Denk aan vloeren, trappen en wanden. Een super flexibel huis dus, waarin je óók het hele interieur snel en simpel kunt vernieuwen en vervangen,” aldus Ingeborg.

HOUTbaar HUIS

HOUTbaar HUIS: slim en snel

Het concept HOUTbaar HUIS vertrekt vanuit een iets ander principe. “Deze woningen worden opgebouwd met reusachtige legostenen. Slimme bouwmodules die bestaan uit houten LVL-delen, die onder ideale geconditioneerde omstandigheden en met digitale precisie geprefabriceerd zijn, indien gewenst met unieke specificaties per huis. De montage van het casco op locatie kan dankzij dit voortraject met één week gereed zijn,” legt Ingeborg uit. HOUTbaar is bovendien een concept waarin alle kennis en data van de samenwerkende TBI-ondernemingen zijn gecombineerd. Dit levert een mooie lijst ‘specs’ op: “De woningen zijn 100% remontabel, stikstofneutraal en energie-positief, en de gevels en het interieur zijn aan te passen naar de wensen van corporaties, beleggers en toekomstige bewoners. Verder zijn ze in series van twee of meer leverbaar voor een prijs die nagenoeg gelijk is aan vergelijkbare ‘standaard’ gezinswoningen. Al met al een concept waar we erg trots op zijn,” aldus Ingeborg.

Meer weten over onze houten conceptwoningen?

Ingeborg Verheijen
Directeur

Stuur artikel door