Renovatie starten we met het spelen van ganzenbord
In de zoektocht naar effectieve manieren om bewoners te informeren en te betrekken bij woningverbeteringsprojecten, heeft Hazenberg een interactief spel ontwikkeld. Dit initiatief is niet alleen ontworpen om essentiële informatie op een ongedwongen en laagdrempelige manier over te brengen, maar ook om verbinding te creëren tussen bewoners en het projectteam. Hoe kwam dit idee tot stand, en wat zijn de voordelen van het Verduurzamingsspel voor woningcorporaties?
Een Spelende Start
Het concept van het spel ontstond tijdens een training Design Thinking, vanwege de behoefte om informatieoverdracht dynamischer en interactiever te maken. Niet alleen de verandering van de woning en wijk, ook de weg ernaartoe wordt inzichtelijk gemaakt met het Verduurzamingsspel. “We hebben een diversiteit aan bewoners geïnterviewd om te achterhalen waar hun behoefte ligt qua informatie en begeleiding voor, tijdens en na een renovatie. Met deze inzichten is het spel gemaakt. In plaats van de gebruikelijke eenrichtingscommunicatie, bieden we nu een manier om bewoners te laten ontdekken wat de aanstaande veranderingen zijn.” vertelt Iris van Uden, projectcoördinator bij Hazenberg.
Bouwen aan inzicht en verbinding
Marèn van Duuren, sociaal projectcoördinator vult aan: “Wat dit spel krachtig maakt, is de dynamiek en verbinding die het creëert onder de bewoners en het team. Het is een ijsbreker en een middel voor bewoners om het projectteam op een informele manier te leren kennen. We spelen het op een bewonersavond waar ook het team van de aannemer en corporatie aanwezig zijn. Tijdens het spel krijgen ze belangrijke informatie over het woningverbeteringsproces en komt er een natuurlijke en spontane communicatie op gang tussen de drie partijen. Zo leren we elkaar op een leuke manier beter kennen. Door de kaarten uit het spel komen vanzelf de verdiepende vragen boven tafel waarover ze met elkaar in gesprek gaan. Dit zorgt voor een goede basis voor verdere communicatie.” Naast informatief is het spel vooral een laagdrempelige manier voor de buurt om kennis met elkaar te maken en de gemeenschapszin te versterken.
Aftrap met het spel
Het spel wordt idealiter ingezet tijdens een eerste kennismakingsbijeenkomst. “Tijdens een renovatieproces zijn er altijd vragen en zorgen van bewoners. De meest voorkomende vragen hebben we verzameld in hulp- en zorgkaarten. Op deze manier maken we de bewoners hier bewust van. En ervaren ze dat vragen over het proces normaal zijn - en gehoord mogen worden. Door het spel te spelen, onder begeleiding van ons, maken bewoners ook kennis met de teamleden en wat zij voor hun kunnen betekenen. Tijdens het proces - maar ook in het spel komen bewoners alle stappen tegen die ze ook gaan doorlopen tijdens de renovatie. Zo ook een ‘warme opname’. Een bewoner die nog nooit een renovatie heeft meegemaakt weet niet wat dit is. Zo’n warme opname of hoe ze zich kunnen aanmelden voor een bewonersapp leggen we uit aan de hand van korte video’s die via een QR code op het bord te bekijken zijn,” vertelt Iris enthousiast.
Positieve reacties en doorlopend optimaliseren
De reacties op het spel zijn positief. Door het spel meerdere keren te testen en te verfijnen op basis van feedback van collega’s en bewoners, is een aantrekkelijke en effectieve tool ontstaan. Marèn: “Het is Ganzenbord over het renovatieproces. De stappen die men in het spel zet, gaan ze ook in het ‘echt’ meemaken. Het enthousiasme waarmee het spel wordt ontvangen, benadrukt het succes ervan. Tijdens een van de testen gaf een bewoner aan dat hij helemaal geen spelletjesfanaat was. Met dit spel was dat anders volgens hem. Het duurde niet te lang, er zat een goede spanningsboog in. En om dit samen met je buren te doen vond hij echt leuk. Een ander testpersoon, die al een complete renovatie van zijn woning achter de rug had, gaf aan dat het spel hem nog meer inzicht gaf over wat het proces inhield.”
Interactief en plezierig informatie overbrengen
Voor woningcorporaties biedt dit spel een toegankelijke en effectieve methode om bewoners te betrekken bij duurzaamheidsinitiatieven. Het legt een fundament voor communicatie en maakt het overbrengen van verdere informatie gemakkelijker. In een tijd waarin de betrokkenheid en het begrip van bewoners cruciaal zijn voor het succes van woningverbeteringsprojecten, biedt dit spel een waardevolle aanvulling op de traditionele communicatiemethoden.
Het spel laat zien dat het mogelijk is om (soms taaie) informatie op een plezierige en interactieve manier over te brengen.