Eerste houten woonmodules geplaatst

Op Centrumeiland IJburg in Amsterdam legde opdrachtgever DOKVAST letterlijk een torenhoge ambitie op het gebied van houtbouw neer. Zij gingen voor een super duurzaam ontwerp van vijf verdiepingen houtbouw woonunits op een traditionele betonnen plint. Alleen… dat bestond nog niet! Onze expertise werd aangetrokken, om het samen met houtbouwspecialist Barli tóch waar te maken.  Vandaag een nieuwe mijlpaal: de eerste houten woonmodules van Juf Nienke (het nieuwe entreegebouw: ontworpen door RAU en SeARCH) zijn geplaatst. Er komen 61 volledig houten huurwoningen waarvan 30 middeldure huurwoningen bedoeld zijn voor leerkrachten.

Houten huis uit de fabriek

De komende maanden worden er in 12 fases per dag 6 tot 12 woonunits geplaatst door modulebouwer Barli zodat eind juni 2022 het meest duurzame woongebouw van Amsterdam gereed zal zijn. Hazenberg nam de betonnen fundering op zich, leidde het hele engineeringsproces én is verantwoordelijk voor de totale projectcoördinatie. De woonmodules komen kant-en-klaar uit de fabriek en worden van Uden naar Amsterdam gereden waar ze met één hijskraan op de juiste plek gestapeld worden.

Woningen voor leraren en gezinnen

In Juf Nienke komen 61 volledig houten huurwoningen waarvan de helft middenhuur is en bedoeld is voor leerkrachten en andere mensen met een sleutelberoep in Amsterdam. Toekomstige huurders zijn bijvoorbeeld mensen die werken in onderwijs, zorg of veiligheid. De overige 31 woningen zijn vrije sector huurwoningen voor o.a. gezinnen.

Circulair, natuurinclusief en energiepositief

Juf Nienke wordt een volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief gebouw met een stoere en stedelijke uitstraling. Het heeft een 15m hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. Het gebouw wordt ontsloten door een herkenbare entree en een open ontmoetingsstraat met luie trappen aan weerskanten. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met een prachtig uitzicht op de rustige gemeenschappelijke binnentuin. In de hoge transparante plint is ruimte voor winkeltjes, een koffiebar, gedeelde werkplekken, ateliers en bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding. In de ondergrondse parkeerkelder is plaats voor 25 auto’s en 246 fietsen.

De voor Juf Nienke gebruikte materialen zijn voor het merendeel biobased en gerecycled; ze hebben een lage milieubelasting en zijn grotendeels hernieuwbaar. De slim geschakelde houten prefab modules (HSB en deels CLT) hebben een standaard breedte van 4m met variërende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw makkelijk kan aangepast worden naargelang het toekomstig gebruik.

Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd, slaan we met de woningen ruim 580.000 kg CO2 * op waarmee we actief bijdragen aan een beter klimaat en een gezonde leefomgeving. Dankzij de industriële voorfabricage van de houten modules is bovendien de impact op de locatie minimaal en worden geluidsoverlast, afvalstromen en bouwduur beperkt.

De beplanting voor zowel de binnentuin als het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit te verrijken. De in de binnentuin gelegen dakrand van de parkeergarage is voorzien van vleermuiskasten. Als markante blikvanger op het dak komt er een vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Daarnaast zorgen de tuin, de beplanting en het groendak voor een maximale waterretentie. Het gebouw is verbonden met de stadsverwarming en de pv-panelen op het dak zullen samen 140 kWp produceren.

Centrumeiland: groene en duurzame wijk

Centrumeiland is een van de eilanden waaruit IJburg bestaat. Het is een nieuw stuk land dat uitgroeit tot een groene en duurzame wijk om te wonen, te werken en te bewegen. Het eiland biedt plek aan iedereen, van jong tot oud, zoals gezinnen, jongeren en leraren bij project Juf Nienke. De woningen verspringen ten opzichte van elkaar en verschillen in grootte. Hierdoor is er veel ruimte voor groen en pleinen.

Kortom, dankzij de samenwerking en ambities van architecten SeARCH en RAU, ontwikkelaar Dokvast en bouwers Hazenberg en Barli wordt Juf Nienke een circulair en natuurinclusief prefab houten woongebouw dat volledig voldoet aan de visie van de gemeente Amsterdam om van Centrumeiland een duurzaam, circulair en energieneutraal eiland te maken.

Stuur artikel door