Duurzaam innoveren. Het zit ons in het bloed.

Bij Hazenberg perfectioneren we constant bestaande verduurzamingsoplossingen. We speuren de markt af, op zoek naar nieuwe ‘uitvindingen’. Of we werken zélf nieuwe ideeën uit tot toepasbare innovaties. Liefst samen met onze opdrachtgevers in de corporatiemarkt.

Zo pasten wij als eerste in Nederland op grote schaal Airofill Innovative Wall toe bij woningcorporatie Casade en zijn we nu met Area een uitdagende pilot gestart met als inzet: ‘purloos’ renoveren. Bart Deetman, duurzaam planontwikkelaar vertelt erover.

 

Als één van de langjarige renovatiepartners van Casade, zijn wij toch al een aantal jaar verantwoordelijk voor de verduurzaming van een groot deel van hun woningvoorraad?

“Klopt. We begonnen destijds met een Nul Op de Meterproject. Een stevige ambitie, die we ruimschoots behaalden dankzij het aanbrengen van een hele nieuwe buitenschil, maar waarbij de baten nauwelijks opwogen tegen de kosten. Dat was voor ons beide de aanleiding om te gaan zoeken naar andere, beter betaalbare opties. Dit leidde tot de ontwikkeling van onze HT Skid én tot het toepassen van na-isolatie met Airofill Wall. Een toen nog splinternieuwe innovatie.”

Wat is het principe achter Airofill Wall?

“Het staat voor het inspuiten van een hightech schuim met ultrahoge isolatiewaarde, die uitzet zonder aan de muurdelen te hechten. Dit scoort nú hoog op energiebesparing en wooncomfort en ‘straks’ op losmaakbaarheid. Wij ontdekten dit product op de Landelijke Projectparade en zagen de kansen, maar stelden ook vast dat de prijs grootschalige toepassing in de weg stond. Wij hebben toen samen met leverancier Takkenkamp en Casade gezocht naar een manier om het tóch naar de praktijk te brengen. Dat is gelukt en de prestatiecijfers nu zijn indrukwekkend.”

Belangrijke winst dus op materiaalgebruik ten opzichte van de optie met de totaal nieuwe buitenschil?

“Zeker. Maar wij streven naar maximaal duurzame innovaties en dan moet je ook naar het materiaal zélf kijken. Het goede nieuws van Airofill is, dat de isolatiewaarde ervan zó hoog is, dat je er veel minder van nodig hebt dan van traditionele isolatiematerialen. Maar om écht duurzaam te renoveren, willen wij ook de stap zetten naar 100% natuurlijk isolatiemateriaal. Dat bracht ons bij een volgende uitdaging: is het mogelijk om ‘purloos’ te renoveren?”

Op bezoek bij Groene Bouwmaterialen Heusden

‘Purloos’ als in ‘zonder toepassing van chemische isolatiematerialen’?

“Precies. Bij onze opdrachtgever woningcorporatie Area uit Uden gaven wij aan, dat wij daar in geloven. Zij waren getriggerd en samen hebben we toen een project geselecteerd om dat te realiseren. De eerste stap is nu dat we aan het analyseren zijn in welke componenten allemaal pur of andere chemische toepassingen zitten. In de volgende stap gaan we uitzoeken welke hiervan we kunnen vervangen door biobased alternatieven die later ook weer goed losmaakbaar en herbruikbaar zijn. Materialen zoals bijvoorbeeld vlas.

Dit onderzoeksdeel doen we deels samen met onze duurzame partner Groene Bouwmaterialen uit Heusden. Daarnaast bestuderen we zelf de technische kant van onze scenario’s. Waar kunnen we constructies voor bijvoorbeeld gatafdichting anders detailleren en dimensioneren, zodat we kunnen volstaan met minder of ander isolatiemateriaal? Al met al wéér een buitengewoon mooi en boeiend proces, waar ons innovatiehart sneller van gaat kloppen.”

Stuur artikel door