Duurzaam bouwen gaat verder dan MPG
Bij Hazenberg bouwen we niet alleen voor vandaag, maar vooral voor morgen. Daarom zetten we vol in op circulair en biobased bouwen. Niet als toekomstmuziek, maar als concrete praktijk. Met de lancering van onze biobased inspiratiehoek op kantoor in Vught maken we deze ambitie tastbaar — letterlijk.
Van MPG naar meer
De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) is een belangrijke graadmeter voor duurzaamheid in de bouw. Maar wie écht toekomstbestendig wil bouwen, kijkt verder. Biobased en circulaire materialen verdienen een plek aan tafel bij elke ontwerp- en bouwbeslissing. Niet als alternatief, maar als volwaardige keuze.
De huidige normeringen en certificeringen zijn vaak nog gebaseerd op de veelgebruikte (traditionele) bouwmaterialen terwijl er al innovatievere materialen beschikbaar zijn. Het gesprek over natuurlijke (biobased) materialen brengen we graag op gang. We testen deze materialen zelf, verzamelen feedback van gebruikers en maken het begrijpelijk voor klanten, collega’s en bewoners.

“We praten veel over biobased bouwen, maar pas als je het kunt zien, voelen, ruiken en ervaren, ontstaat er écht begrip en enthousiasme.”
Duurzame-keuze-matrix
Onze duurzaamheidsexpert Bart Deetman en duurzaamheidsmanager Gerko Koenen zagen de behoefte en ontwikkelden onze duurzame-keuze-matrix voor bouwprojecten.
Deze matrix geeft per bouwonderdeel een overzicht van alle materialen waaruit een opdrachtgever kan kiezen mét de belangrijkste milieu-indexen van ieder materiaal. Via een workshop laten we alle materialen zien en maken we samen de beste keuze. Hetzelfde geldt voor bewoners. Zij zijn vaak nog onzeker over de innovatievere, natuurlijke materialen. Denk aan werking, vocht, levensduur. Interactieve voorlichting zorgt voor meer kennis en een positieve houding over deze materialen.
Wat is er te zien?
In de inspiratiehoek vind je een breed scala aan biobased en circulaire materialen. Liever spreken we van agrobased en circulaire materialen. We streven naar zoveel mogelijk in Nederland geteelde producten.
• Métisse (gerecyclede jeansstof), houtvezel en schapenwol als isolatiematerialen
• Compost Board tafelblad van paprika-stengels, veldbloemen en koeienmest
• Mycelium, een veelbelovend isolatiemateriaal voor platte daken
• Akoestische en faseverschuivingsopstellingen om prestaties van materialen te demonstreren
• Luchtdichte folies en tapes, met kennis uit recente trainingen bij Pro Clima
Sommige producten zijn al direct toepasbaar, andere bevinden zich nog in de testfase — maar wij hebben de eerste samples al in huis.


Voor wie is het?
Voor iedereen die met duurzaam bouwen te maken heeft:
• Opdrachtgevers die meer willen weten over biobased materialen
• Partners, zoals woningcorporaties, die we meenemen in workshops en sessies
• Collega’s die advies nodig hebben voor projecten
• Huurders en bewonerscommissies, die een belangrijke stem hebben in besluitvorming
Meer dan materialen
Elke maand organiseren we hier ons duurzaamheidsspreekuur. We geven dan niet alleen advies over biobased bouwen, maar ook over installaties en zelfs over het verduurzamen van je eigen woning.
Want biobased bouwen is meer dan een technische keuze. Het is een ethische en ecologische noodzaak. Deze materialen zijn hernieuwbaar, slaan CO₂ op en dragen tijdens de hele levensduur van een gebouw bij aan een gezonder binnenklimaat. Ze zijn het meest tastbare voorbeeld van volhoudbaar bouwen (duurzaam bouwen 2.0).
Wil je zelf ervaren wat biobased bouwen betekent? Kom langs in Vught of neem contact met ons op voor een inspiratiesessie.

Gerko Koenen
Duurzaamheidsmanager
🔗 Wil je zelf ervaren wat biobased bouwen betekent? Kom langs in Vught of neem contact op voor een inspiratiesessie.