Dutch Design Week: Hazenberg verbouwt eigen biobased bouwmaterialen

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Tijdens het evenement komen alle facetten van ontwerpen aan bod. Over vernieuwing en verbinding, toekomstgericht denken en handelen, over cultuur en mentaliteit. Collega’s van Hazenberg en dochteronderneming Nico de Bont waren er deze week bij.

Gebouwen van morgen
Toekomstgericht denken en handelen;  Hazenberg ziet biobased en natuurinclusief ontwikkelen, ontwerpen en bouwen als cruciale factoren om een duurzame toekomst en bouwsector te kunnen garanderen. Om fijne woningen en gebouwen van morgen te realiseren voor volgende generaties, goed voor mens, omgeving en milieu. 

Activiteiten Dutch Design Week
Verspreid over zo’n 120 locaties in de stad organiseerde DDW afgelopen week onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Collega’s van Hazenberg en Nico de Bont namen deel aan diverse programmaonderdelen met betrekking tot circulair en biobased bouwen. 

Maandag – Possible Landscapes: regeneratieve stad

Hoe kun je natuurinclusief bouwen met biobased materialen? Hoe maak je van gebouwen nieuwe natuur die waarde toevoegt, een regeneratieve stad? Tijdens tafelsessies ging Gerko Koenen (Hoofd Engineering bij Hazenberg) met bouwers, gebiedsontwikkelaars, architecten, boeren, corporaties, overheden, onderwijsinstellingen, wetenschappers en ontwerpers in gesprek over concrete kansen voor ontwikkeling en samenwerking.

“Een mooi middag waarbij ideeën en ambities werden gedeeld over hoe we wonen, natuur en leven kunnen verbinden. TBI ondersteunt dit initiatief via de Klimaattrein in samenwerking met TBI-onderneming Synchroon.”

Modulaire houtbouw project Juf Nienke in Amsterdam

Dinsdag – Possible Landscapes: duurzame monument van de toekomst

De komende jaren doet studio Biobased Creations in opdracht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) binnen het project Possible Landscapes onderzoek naar het Duurzame Monument van de Toekomst. Biobased Creations is een netwerk dat zich bezighoudt met de transitie naar een regeneratieve en circulaire wereld. Duurzaamheidsexpert Sanne Beckers nam namens Nico de Bont deel aan een brainstormsessie. 

“Samen dachten we mee over belangrijke thema’s en vragen rondom het verduurzamen van monumenten die niet mogen ontbreken in het onderzoek. Want hoe zinvol is het om monumenten te beschermen als ze straks misschien niet meer bestaan vanwege een stijgende zeespiegel? En passen monumenten wel in een duurzame wereld? Of, verdient het monument juist liefde en daarom ook verduurzaming om toekomstbestendig te blijven?”

Woensdag - The New Block - Biobased BouwHUB

Het kan wel: sociale huurwoningen volledig bouwen met natuurlijke materialen! Tijdens de Dutch Design Week 2023 presenteerden BrabantWonen en Buro Kade ‘Sociaal wonen en biobased bouwen volgens de principes van Het Nieuwe Normaal (HNN)’. Bart van Gerven (commercieel manager) en Ralf van Gogh (planontwikkelaar) woonden de sessie bij. 

“Afwegingen en keuzes tijdens het ontwerpproces werden toegelicht en ook de manier waarop de HNN-tool wordt ingezet om biobased bouwen Het Nieuwe Normaal te laten zijn. Prachtig om te zien dat BrabantWonen ervoor heeft gekozen om op deze manier een project te ontwerpen. Nog mooier dat de inspiratie van het hele project is ontstaan tijdens een bezoek aan The Exploded View op DDW in 2021.”

Vrijdag – Building Balance, Van Land tot Pand

Building Balance stimuleert de juiste ketensamenwerking om zo het gebruik van biobased bouwmaterialen van eigen bodem te versnellen. Ralf van Gogh en Sanne Beckers namen deel aan de sessie.

Sanne Beckers: “Nico de Bont en Hazenberg staan klaar om samen met ketenpartijen verder op te schalen. Landbouw, woningbouw en producenten komen samen en faciliteren op grote schaal natuurlijke bouwmaterialen. In samenwerking met Brabantse boeren en woningcorporaties verbouwen wij onze eigen biobased isolatievezels van miscanthus, hennep, lisdodde en meer."

Ralf van Gogh vult aan: "Fijn om te zien dat we niks nieuws hebben gezien vandaag en dus mee vooroplopen in de markt. Bij Hazenberg en Nico de Bont is de toekomst nu!”

Stuur artikel door