Unieke renovatie voor Hazenberg: 'de cirkel is rond'

Eind jaren ’60 bouwde Hazenberg onder de vlag van de ‘Associatie van Bouwondernemingen Cordam’ 680 nieuwbouwwoningen in Baardwijk; een deel van Waalwijk vlakbij het huidige RKC Stadion. Wij realiseerden zowel koopwoningen als woningen voor de verhuur, die grotendeels verkocht werden aan Woningbouwvereniging Baardwijk. 

Bijna 60 jaar later renoveren wij voor Casade 14 van onze ‘eigen’ woningen. Dit zijn zogenaamde verkoop gelabelde woningen die bij mutatie verkocht zullen worden. “Met deze upgrade maken wij de woningen toekomstbestendig voor de komende 10-15 jaar en geven wij de bewoners hun woonplezier terug”, vertelt projectcoördinator Iris van Uden enthousiast.

Woningen in 1967

Renovatie verkoop gelabelde woningen

Tegenwoordig is Casade eigenaar van de woningen aan de Talmastraat. Hazenberg heeft een langjarig samenwerkingsverband met de woningcorporatie in het kader van verduurzaming en onderhoud van grootschalige projecten. Iris: “In de strategische visie van de corporatie zijn er woningen aangewezen die ze na verhuizing of overlijden willen verkopen. Veertien woningen aan de Talmastraat zijn gelabeld voor verkoop, echter voldoen niet meer aan de wooneisen van deze tijd. 

Deze losse woningen worden ‘op maat’ gerenoveerd en passen qua planning niet in de grootschalige renovatie van de totale wijk, die momenteel plaatsvindt. Omdat Casade wel aan de wens van de bewoners wilde voldoen om de renovatie voor het einde van dit jaar af te ronden, hebben ze ons gevraagd dit deelproject uit te voeren. In juli kregen we de aanvraag en eind oktober zijn we gestart. Nog voor de Kerst zijn we klaar.”

Mogelijk maken wat mogelijk is

Bijzonder aan deze renovatie is dat geen enkele woningverbetering hetzelfde is. “We isoleren de gevels, het dak en maken de kieren dicht bij de kozijnen”, vervolgt Iris, “maar niet overal hoeft het schilderwerk gedaan te worden of de dakpannen vervangen. Waar nodig plaatsen we nieuwe kozijnen. Dat is soms lastig uit te leggen aan bewoners omdat ze elders in de wijk totale renovaties zien. Maar die huizen blijven eigendom van Casade en deze huizen worden te zijner tijd verkocht. Uiteindelijk willen we tevreden huurders en daar doen uitvoerder Tino Couwenberg en bewonersbegeleider Marèn van Duren dan ook alles aan om dat proces goed te begeleiden.”

Wonen in Baardwijk anno 1967

Kopersbegeleider Nico de Bont weet veel over de historie van Hazenberg. Er ging dan ook gelijk een lampje branden toen Iris vertelde over het renovatieproject in de Talmastraat in Waalwijk. Hij herkende de foto’s en dook de archieven in. “Destijds was er een groot tekort aan woningen. Er moesten vooral veel woningen in korte tijd gerealiseerd worden. In de N.V. Cordam bundelden vier bouwbedrijven hun krachten: Bouwbedrijf Van Eijkelenburg uit Rosmalen, Hazenberg uit Vught, Heerkens-van Bavel uit Tilburg en Van der Linden uit Sint Michielsgestel. Dankzij de samenwerking binnen deze aannemerscombinatie konden inkoop- en efficiencyvoordelen behaald worden, wat de snelheid en de kwaliteit ten goede kwam. Volgens gedeputeerde Van Lienden waren de woningen een ‘schoolvoorbeeld van sociale woningbouw’.”

Naast deze woningen in de woningwetsector bouwden we destijds in Waalwijk ook nog flatwoningen in de premiesector en eengezinswoningen in de vrije sector. Bijzonder was dat de woningen verwarmd waren, wat voor die tijd modern was. In een verkoopadvertentie van de woningen staat: ‘Cordam N.V. heeft in Waalwijk in aanbouw:  fraai uitgevoerde moderne woonhuizen voorzien van centrale verwarming’. Nico lachend: “Leuk om te vermelden dat deze woningen na aftrek van de Rijkspremie 39.700 Gulden kostten. Daar bouw je vandaag de dag nog geen garagebox voor.” 

Weinig overlast en goede communicatie

Mevrouw Agnes Geers woont als sinds eind jaren ’80 met haar man en kinderen aan de Talmastraat in Waalwijk. “Ik woon hier super fijn in een hoekhuis met slechts aan één kant buren. Op het pleintje is er veel gezelligheid en hoewel er mensen zijn weggegaan en er veel jeugd bijkomt, is het hier nog steeds leuk.” Op dit moment wonen er nog twee van de zes kinderen thuis, de rest komt regelmatig langs en blijft dan ook gelijk eten. 

De renovatie is wel nodig, want het is vaak koud en kil in huis. “Ik verwacht dan ook dat ik straks minder hoef te stoken en het aangenaam wonen is”, vertelt mevrouw Geers. “Ze hebben onze dakpannen en -goot vervangen en isolatie aangebracht in de voor- en zijgevel. Ook de verouderde elektra is helemaal vernieuwd. Er moet nog een raam vervangen worden en het schilderwerk wordt nog gedaan en dan is het klaar. Ik ben heel tevreden met hoe het allemaal gegaan is. Tino communiceert duidelijk en er is begrip als er een keertje iets niet kan. Ook firma De Wit, die de elektra heeft vervangen, heeft mij steeds heel duidelijk uitgelegd wat ze gingen doen. Dat vond ik heel prettig.”

Bouwen op vertrouwen

Iris en Nico vinden het ontzettend leuk dat Hazenberg de woningen die ze destijds gebouwd hebben mogen upgraden. “Dat is de kers op de taart. Hiermee is de cirkel rond”, besluit Nico. Het hele proces was volgens Iris een ontdekkingstocht omdat de voorbereiding door Zwaluwbouw was gedaan en omdat het anders is dan we gewend zijn voor Casade. “Het is fijn dat we door de langdurige samenwerking korte lijnen hebben met Casade. Zij geven ons het vertrouwen dat wij dit aankunnen. En hoewel het renovatieplan al klaar lag, blijven we kritisch op wat we doen en maken dat bespreekbaar. Dat wordt gewaardeerd. De korte doorlooptijd maakt het leuk en spannend tegelijk. Wij zijn blij dat we voor de bewoners extra comfort kunnen toevoegen aan de woning waarmee ze ook nog eens energie besparen.”

Stuur artikel door