‘The City’: Innovatieve hoogbouw in Tilburg voor internationale studenten

In Tilburg is Hazenberg bezig aan de afronding van de bouw van ‘The City’; 31.000 vierkante meter hoogbouw dat ruimte biedt aan 600 studenten. In ‘The City’ komen 431 studio’s en 18 studentenhuizen, die plek bieden aan meerdere studenten. In dit project is nauw samengewerkt met projectontwikkelaar Magis Real Estate en architectenbureau FAAM architects.

‘Een stad op zich’

De studentenwoningen, die gebouwd zijn op de plek van het voormalig UWV kantoor, zijn vooral gericht op internationale studenten. ‘The City’ functioneert als stad op zich, zo is er een restaurant, bioscoop, fitness, yoga studio en klimwand. Al deze openbare ruimtes vragen extra aandacht in het ontwerp. Zo is er veel nagedacht over het beperken van geluidsoverlast van deze ruimtes tussen de woningen in. Studenten moeten ongestoord kunnen wonen en studeren, zonder bijvoorbeeld last te hebben van de bioscoop of muziek in de fitnesszaal. Dit was ook van belang door de ligging van het pand aan het spoor en een openbare weg. Door het plaatsen van dubbele kozijnen met speciale ventilatieroosters dempen we het geluid van voorbij rijdende treinen en/of wegverkeer en zorgen we voor optimale ventilatie in de woning.

Minder gipsverspilling

Bijzonder in deze bouw is dat de verspilling van gipsplaten en profielen bij het plaatsen van de metalstud tussenwanden is tegengegaan, dit in samenwerking met fa. van Vonderen en gebaseerd op het V-lego systeem. De gipsplaten en profielen zijn vooraf op maat gemaakt en worden per studio in pakketten aangeleverd. Er hoefde niet gezaagd of gesneden te worden in de platen. Op een bouwproject van dit formaat gaat dat veel verspilling tegen. 

Oog op verbinding

In het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met de verbinding van de studenten met elkaar om eenzaamheid onder studenten tegen te gaan. De faciliteiten in het gebouw stimuleren het ontmoeten van elkaar. Zo komt er een gezamenlijk dakterras, en kunnen ze samen naar de bios of uit eten gaan in het restaurant.

Stuur artikel door