Circulair inkopen. Met liefde voor de planeet

Binnen ons bedrijf hebben we steeds meer aandacht voor circulair inkopen en bouwen, om onze planeet zo min mogelijk te belasten of ‘leeg te plukken’. Maar… hoe doen we dat? Mark Verhagen, Joost van der Aa (A) en Joost Vierling (V) vertellen erover.

Mark Verhagen

‘Omkeerbaar’ bouwen

“Circulariteit is een breed begrip. Om het werkbaar te houden, hebben wij dan ook 5 uitgangspunten beschreven waarin we bepalen wat voor óns circulair inkopen en bouwen is,” begint Mark. “Ten eerste streven we ernaar om voortaan zoveel mogelijk ‘reversibel’ of ‘omkeerbaar’ te bouwen. Ofwel: we ontwerpen en monteren dingen zo, dat ze later ook weer makkelijk te demonteren en hergebruiken zijn, bijvoorbeeld door onderdelen ‘aan elkaar te bouten’ in plaats van te verlijmen.”

Joost van der Aa

Wat nog goed is, oogsten

“Een tweede uitgangspunt is ‘wat nog goed is, oogsten we voor hergebruik’,” vult Joost A aan. “Komen er bij projecten bijvoorbeeld nog goede kozijnen, deuren, gipsplaten of dakpannen vrij? Dan gooien we die niet meer weg. Óf we verkopen ze aan speciale partijen die ze als tweedehands bouwmaterialen doorverkopen, óf we hergebruiken ze zelf in onze eigen projecten.”

Werken met circulair materiaal

Joost V: “Uitgangspunt 3 is, dat we onze projecten waar mogelijk bouwen met materialen die ‘geoogst’ zijn uit gebouwen die rijp zijn voor de sloophamer. Materialen die dus een tweede leven krijgen, in plaats van op de afvalberg te belanden. Daarnaast werken we bij voorkeur met materialen die ‘nagroeibaar’ zijn zoals hout en natuurlijk vlas voor isolatie.”

Schadelijke stoffen zo veel mogelijk vermijden

“Ons vierde uitgangspunt is dat we het - als dat kan - vermijden om te werken met stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Er bestaat al een lijst, waarop al die stoffen staan vermeld, maar we zijn er ook een specifiek voor onszelf aan het opzetten,” aldus Mark.

Onze droom: circulair ontwerpen

“Uitgangspunt 5 gaat om een toekomstdroom,” glimlacht Joost A. “Namelijk: puur ontwerpen, inkopen en bouwen op basis van materialen die vrijkomen uit bestaande gebouwen. Daarvoor zullen architecten echter vanuit een heel andere mindset moeten ontwerpen. Daarnaast zal de certificering moeten worden aangepast, om circulaire grond- en bouwstoffen aan de geldende standaarden te laten voldoen.”

Transformaties en herbestemmingen als voorbeeld

“Een bottleneck is, dat we onze nieuwbouwklanten nog niet altijd meekrijgen. Terwijl we bij transformatie- en herbestemmingsprojecten standaard al bekijken wat er kan worden hergebruikt en wat we circulair kunnen vervangen,” aldus Joost V. Mark knikt: “Zeker. En het is aan ons om die succesverhalen te vertellen, want circulariteit heeft de toekomst.”

Stuur artikel door