Innovatieve samenwerking voor duurzame vloeropbouw met kalkhennepisolatie

Bij TBI-onderneming Hazenberg en zusterbedrijf Nico de Bont zetten we ons in voor een duurzame toekomst. Samen met duurzame partners werken we aan een innovatief project: een vloeropbouw met kalkhennep. Deze biobased oplossing biedt een duurzaam alternatief voor traditionele vloerisolatie, wat vaak wordt uitgevoerd met EPS en beton. We geloven sterk in de potentie van biobased (isolatie)materialen. Waarom? Onze specialisten op het gebied van biobased isoleren en circulair bouwen, Bart Deetman (Hazenberg) en Sanne Beckers (Nico de Bont) lichten het toe. 

Biobased isolatie biedt veel voordelen. Denk aan een regeneratieve manier voor de aanwas van de grondstoffen, gezond materiaal om mee te werken en om in te leven. En isolerende specificaties kunnen zich meten met de reguliere isolatiematerialen. Het zorgt over de hele linie voor een flinke reductie in CO2 uitstoot. Om vragen over het materiaal te kunnen beantwoorden en kosten goed in kaart te brengen gaan wij onderzoek doen naar de toepassing van kalkhennep als grondstof voor vloerisolatie van de begane grondvloeren. 

“We merken in de markt vragen en onzekerheden over het materiaal. Onterecht vinden wij! Met het onderzoek willen we dat onderbouwen.”
Bart Deetman

TBI Klimaatrein belangrijk station 

Bart en Sanne nemen het voortouw in dit onderzoek. Zij hebben hiervoor bij de TBI Klimaattrein, een fonds voor duurzame initiatieven in de bouwsector, een subsidieaanvraag ingediend. Bart licht toe: “We merken in de markt vragen en onzekerheden over het materiaal. Onterecht vinden wij! Met het onderzoek willen we dat onderbouwen.” 

Bezoek aan het hennepveld 

Voorafgaand aan het indienen van ons innovatieve concept bij de TBI Klimaattrein, bezochten Bart en Sanne het hennepveld van de boeren en broers Frank en Martijn Rombouts. Dit bezoek, georganiseerd door Van Land naar Pand, EXIE, VDZ projecten en De Groene Bouwmaterialen, gaf ons inzicht in de nieuwste ontwikkelingen in de teelt van vezelhennep en de productie van kalkhennep. Deze materialen zijn volgens onze biobased-experts ideaal voor vloeropbouw met kalkhennepisolatie, vanwege de vele voordelen. 

Alle voordelen van biobased materialen op een rij: 

  • gemakkelijk te verwerken, 
  • geen droogtijd, 
  • goed vochtregulerend, 
  • weerstand tegen ongedierte, 
  • brandveilig, 
  • breed toepasbaar 
  • CO2-negatief. 

vlnr. Axel Segers (EXIE), Martijn Rombouts (boer), Bart Deetman (Hazenberg), Sanne Beckers (Nico de Bont), Thomas Pijnenborgh (Groene Bouwmaterialen) en Mathieu Hendrickx (oprichter EXIE)

Lokaal dus CO2-proof 

Frank en Martijn demonstreerden trots de nieuwe oogstmachine die ze hebben ontwikkeld. De machine is beter voor de vruchtbaarheid van de grond en ze zijn niet meer afhankelijk van partners uit Noord-Nederland voor de oogst. Sanne vertelt: “Voor ons betekent dit dat we de grondstoffen voor onze biobased vloerisolatie lokaal in Brabant kunnen verkrijgen, wat ook bijdraagt aan de reductie van onze CO2-uitstoot.” De hennep wordt na de oogst door EXIE op hun eigen decorticatielijn (ontrafelen, breken, kammen, afzuigen en scheiden van de hennep) bewerkt tot hennepvezels, scheven en microvezels. Bij de gebroken hennepscheven (binnenste deel van de hennepplant) worden vervolgens kalk en water toegevoegd waardoor kalkhennep ontstaat. Alle grondstoffen zijn 100% biologisch en EXIE neemt na de levensduur alle materialen terug om opnieuw op te nemen in hun productie. 

“Voor ons betekent dit dat we de grondstoffen voor onze biobased vloerisolatie lokaal in Brabant kunnen verkrijgen, wat ook bijdraagt aan de reductie van onze CO2-uitstoot.”
Sanne Beckers

Net zo prettig als traditioneel 

Een biobased vloeropbouw voor de begane grond voor nieuwbouw, bij renovaties of restauraties staat nog in de kinderschoenen. Om vragen over de toepassing van kalkhennep te beantwoorden en onze opdrachtgevers zoals woningbouwcorporaties en vastgoedeigenaren te overtuigen, is onderzoek nodig. Bart legt uit: “vezelhennep is een ander product dan de wiet die je rookt en ruikt niet. Kalkhennep is goed vochtregulerend en voorkomt schimmels. Een ideaal product om als vloerisolatie te gebruiken.” 

Onderzoek samen met woningcorporaties 

We hebben een pilot opgezet waarbij we bij vier woningcorporaties de vloeren van in totaal acht woningen gaan isoleren met kalkhennep en schelpen. We vergelijken de prestaties van deze woningen en de ervaringen van de bewoners met hetzelfde type woningen uit die wijk die zijn voorzien van traditionele isolatie. Zo krijgen we  waardevolle inzichten. 

Ook helpt de subsidie van de TBI Klimaattrein ons om snel te starten met biobased vloeropbouw door kalkhennepisolatie. Momenteel is deze methode nog iets duurder dan traditionele isolatie, de subsidie helpt om dit kostenverschil te overbruggen zodat we het toch marktconform kunnen aanbieden. Zo maken we biobased isoleren opschaalbaar en financieel haalbaar. 

Bart Deetman
Planontwikkelaar
Wil je meer weten over biobased isoleren? Neem dan contact op met Bart of lees onze andere artikelen.

Stuur artikel door