Bijzonder fijn wonen in Achttien81

Een fijn huis en een prettige omgeving zijn van groot belang voor ons woon-, werk- en levensgeluk. Daarom geven wij als ontwikkelende bouwer betekenis aan alles wat we doen. Zo ook bij ons nieuwbouwproject Achttien81. Daar kijken we verder dan alleen de woningen, maar creëren we een unieke plek waar je altíjd een vakantiegevoel hebt.

Positieve duurzame impact staat centraal in alles wat we doen. In de visie van deze bijzondere plek in Dongen, zie je dit terug. Verscholen achter de doorgaande weg staat de karakteristieke JAL-fabriek trots tussen de bomen en tegen het glooiend groen en stuifzand van natuurgebied De Bergen. In de oude fabriek komen achttien industriële loftwoningen en tegen het natuurgebied worden achttien twee-onder-een-kapwoningen gerealiseerd.

Opgroeien in de natuur

Hutten bouwen, nieuwe diersoorten ontdekken en nog even een potje voetballen voor het avondeten. De aan Achttien81 grenzende natuur is de perfecte plek om op te groeien. Eigenlijk kunnen de kinderen er simpelweg niet omheen.

Duurzaamheid

De gasloze woningen zijn voorzien van:

 • zonnepanelen
 • lage temperatuurvloerverwarming
 • hoogwaardige isolatie
 • lucht-waterwarmtepomp

Natuurinclusief wonen

Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat we vaker te maken krijgen met extreme weersomstandigheden, zoals zware regenbuien, lange periodes van droogte, hitte en hoge waterstanden. Daarom besteden we bij Achttien81 veel aandacht aan natuurinclusiviteit.

 • De gevels van de woningen bestaan uit lichte gevelstenen, die koeler blijven tijdens warme dagen;
 • De openbare ruimte is zo ingericht dat het neerslagwater ter plekke wordt behouden en bijdraagt aan een plek waar planten en bomen goed gedijen;
 • Investeren in groen in het gebied, niet alleen omdat dit er mooi uitziet, ook voor een goed groeiklimaat voor de beplanting;
 • In de zijgevels bevinden zich ingemetselde kasten voor huismussen, gierzwaluwen, dwergvleermuizen. Hierdoor blijft de aanwezige vliegroute voor de vleermuizenpopulatie van het gebied in stand;
 • De bestaande bomen en het reliëf in het terrein blijft behouden. Nieuwe beplanting bestaat zoveel mogelijk uit inheems materiaal, waarbij de nadruk ligt op seizoensbeleving en biodiversiteit;
 • Tussen de voorzijde van de woningen en de woonstraat liggen wadi’s waarin het regenwater zich verzamelt;
 • De materialen die worden gebruikt in het plan, zijn lokaal. Dit om transportbewegingen te beperken.

Footprint

De woningen binnen Achttien81 bouwen we met groene casco’s. Dit houdt in dat het betonmengsel voor het storten van de betonwanden een kleinere CO² footprint heeft. Hiermee realiseren we een CO² reductie van 44% ten opzichte van traditioneel betonmengsel.

Rijksmonumentaal fabrieksgebouw in ere hersteld

Het Rijksmonumentale pand in art-decostijl is een mooi bewaard voorbeeld van een modern fabrieksgebouw uit de eerste kwart van de vorige eeuw. Nico de Bont restaureert het fabrieksgebouw en zorgt dat het behouden blijft voor de toekomst. Omdat het nu een rijksmonument is, streven we erna om het interieur en exterieur zoveel mogelijk te behouden en in ere te herstellen. De originele elementen zoals de kozijnen, betonnen kolommen, balken en vloeren blijven waar mogelijk behouden. De moderne toevoegingen, zoals de kabelgoten en de luchtkanalen blijven in het zicht en benadrukken de industriële sfeer van de lofts. Er is veel animo voor de loftappartementen: bijna alle woningen zijn verkocht. 

Verduurzaming monument

De lofts zijn gasloos en voorzien van lage temperatuurverwarming, hoogwaardige isolatie en een warmtepomp. Om dit mogelijk te maken worden de schil van het monument en de oude ramen geïsoleerd.  De ramen worden volledig gerestaureerd en voorzien van dun dubbelglas (monumentenglas) met een isolatiewaarde vergelijkbaar met die van normaal dubbelglas. De wanden worden geïsoleerd door middel van voorzetwanden. De vloeren en de daken voorzien we van hoogwaardig isolatiemateriaal. In vergelijking met bestaande bouw zijn deze woningen zo een stuk zuiniger in energiegebruik.

Stuur artikel door