Juf Nienke. Logistiek huzarenstuk in industrieel, modulair, duurzaam en circulair bouwen in houtbouw

Written by Ingrid Roefs
01 jul 2021

Makers van Waarde Hazenberg Projectontwikkeling

Op het centrumeiland IJburg in Amsterdam werkt Hazenberg op dit moment hard aan de fundamenten van het baanbrekende project Juf Nienke. We doen dat in opdracht van vastgoedontwikkelaar Dokvast. Waarom baanbrekend? “Omdat hier veel van de versnellingsthema’s van vandaag de dag samenkomen, waarop ook wij als Hazenberg hebben ingezet: modulaire bouw, industrialisatie in houtbouw, circulariteit, duurzaamheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie…” Aan het woord is directeur Hazenberg, Roel Maas.

“Als Juf Nienke straks wordt opgeleverd, staat er een woon-werkgemeenschap die je gerust ‘iconisch duurzaam’ mag noemen.” begint Roel. “Allereerst bouwkundig. Het is namelijk het eerste project in Nederland dat - op deze manier - bijna volledig wordt opgebouwd uit circulaire, dus volledig demontabele en herbruikbare houtbouwmodules. Prefab houtskeletbouwelementen die we slim aan elkaar schakelen met hergebruikte en gerecyclede materialen met een lage milieubelasting. Dankzij deze voorfabricage, verzorgd door onze bouwpartner Barli uit Uden, kunnen we razendsnel bouwen en minimaliseren we de impact op de locatie. Met alle voordelen van dien voor de geluidsoverlast en de bouwduur. Alleen de kelders en plint trekken we op in beton. Let wel: uit duurzaam beton, met gerecycled granulaat als belangrijke basis.”

Energieneutraal, met oog voor flora en fauna

En de aandacht voor duurzaamheid gaat verder dan alleen de bouw. “Het bouwproject zelf is volledig energieneutraal: we wekken ter plekke evenveel energie op als we gebruiken. Verder wordt het gebouw straks verwarmd met warmtepompen die werken op bodemwarmte en komen er zonnepanelen op het dak. Ook is er veel oog voor flora en fauna, met een zeer biodiverse binnentuin en groen in de gevels, maximale waterretentie, de gedeeltelijke toepassing van sedumdaken, de integratie van vleermuiskasten en zelfs een heus vleermuishotel op de topverdieping. Na oplevering zal er bovendien een sharepoint starten voor het delen van milieuvriendelijke auto’s en fietsen,” aldus Roel.

Bijzondere doelgroep

Naast de bouwwijze is ook de doelgroep opvallend. Roel: “Juf Nienke heeft haar naam te danken aan het feit dat een aanzienlijk deel van de 61 woningen bestemd is voor leerkrachten. Dit is hard nodig, omdat het gebrek aan passende woonruimte een belangrijke oorzaak is voor het lerarentekort in Amsterdam. Om dezelfde reden komen er in de plint, naast commerciële activiteiten en gedeelde werkplekken, ook ruimtes voor het geven van huiswerkbegeleiding en workshops. Dat maakt het concept mooi compleet.”

Logistiek huzarenstuk

Misschien wel de grootste uitdaging van het project, vormen de planning en logistiek. “Normaal gesproken bouw je gefaseerd van onder naar boven. Nu is dat anders. Terwijl wij bezig zijn met de kelder en de plint, worden de modules al gebouwd in de fabriek, onder ideale bouwomstandigheden en volgens een productiematig proces. Daardoor zal de bouw straks heel snel gaan, maar het vergt ook een logistiek huzarenstuk. De kunst daarbij is, om de geproduceerde modules zónder opslag, dus precies op tijd ‘uit de fabriek’ te laten lopen en direct te plaatsen. Een prachtig, LEAN proces, wat Hazenberg op het lijf geschreven is.”

Niet te missen kans

Maar… Amsterdam? Roel, lachend: “Ja, ik weet het. Wij zijn doorgaans natuurlijk vooral actief in het zuiden van het land. Maar de pijlers van dit project - industrieel, modulair, duurzaam en circulair bouwen in houtbouw, in combinatie met uitdagende logistieke vraagstukken, zit zó perfect op het snijpunt van alles waar wij in geloven én goed in zijn, dat we de kans niet voorbij wilden laten gaan!”