Iris van Uden
We vertrokken met 25 jongere enthousiaste TBI collega’s naar Hamburg. Natuurlijk op een duurzame manier; met de trein. Verbinden, kennisdelen en samenwerken zijn belangrijke pijlers binnen TBI. Daar is deze studiereis perfect voor.
Een bezoek aan onze Oosterburen. De stad wordt vergeleken met Rotterdam qua architectuur en ontwikkelingen. Zo combineert de stad de charme van oude pakhuizen in Speicherstadt met nieuwe - moderne complexen uit het havengebied. Ik ben benieuwd!
Operagebouw Hamburg
Op dag 1 staat de kennismaking centraal. Super tof om met een groep young professionals van verschillende bedrijven en expertises in gesprek te gaan. Je merkt dat een thema als duurzaamheid overstijgend is en bij iedereen aan de orde is. De aanpak is overal anders: heel leerzaam!
We bezoeken het operagebouw. Een ware parel in Hamburg. Niet alleen door de 789 miljoen die het bouwwerk gekost heeft, maar ook door de zeer detaillistische en bijzondere afwerking.
Een ontwerp van Herzog & de Meuron. Een bijzondere combinatie van oud met nieuw. Het oude pakhuis in combinatie met nieuwe glazen bovenbouw met een gebogen dakvorm. Het inmense glas vormt een gigantisch kristal waarbij de lucht, het water en de stad altijd wordt weerspiegeld. De glazen facade is zeer imponerend, met de 1095 individuele glaselementen die ieder op een andere manier gebogen of gekromd zijn.
Het operagebouw inmiddels achter ons latend zijn we met onze PBM’s in de hand op weg naar de rondleiding over de bouwplaats van Züblin. We worden ontvangen op het Springer-Quartier, vernoemd naar de voormalige bankier Axel Springer. Een inmens bouwproject! Ook hier een combinatie van nieuwbouw en herbestemming. Bijzonder om te zien dat in Duitsland anders wordt gebouwd en de regelgeving anders is dan bij ons. Van 6 dagen in de week werken, tot aan andere hoogtematen en smallere deurkozijnen.
Door naar het laatste onderdeel: een boottocht. We ontdekken vanaf het water hoe ruim en divers de stad is. Van het grote havengebied, de oude pakhuizen tot de moderne architectuur.
We begonnen met een rondleiding in Hafencity. Een stedenbouwkundige nam ons mee om de stad op een andere manier te ontdekken. We ervaren de verschillen met Nederland. Overal is het ruim opgezet. Er worden bijvoorbeeld geen kavels verkocht aan het water, maar juist 30 meter daarvoor. Zo behouden zij de ruimte in de stad en wordt het openbare gebied vergroot.
De moderne gebouwen zijn allemaal afkomstig uit tenders en laten een grote diversiteit aan materialen zien. Tegelijkertijd vormen ze een sterk geheel, met bij ieder gebouw de onderbouw als waterbuffer, op dezelfde wijze vormgegeven. Zo wordt het fluctuerende waterpeil in de stad opgevangen.
Het gebied van Hafencity is nog sterk in ontwikkeling en over 5 jaar gerealiseerd. Ik ben benieuwd hoe je dan de ruimte ervaart, aangezien sommige gedeeltes nu nog aanvoelen als een spookstad. Maar over een paar jaar lopen hier dus duizenden bezoekers rond…
De stad heeft me verrast, met name de variatie in architectuur en bouwstijlen. Ben je nog niet in Hamburg geweest? Aanrader om te bezoeken! Ik kijk terug op een succesvolle reis. Een goede kennismaking met collega’s, die een samenwerking in de toekomst versterkt. Dank aan TBI die jongeren in de organisatie waardeert en met elkaar in verbinding brengt. Hier krijgen we alle mogelijkheden en kansen om te ontwikkelen en kennis te verbreden.
#TROTS om deel uit te maken van deze leuke club mensen!