Ingrijpende transformatieklus in Eindhoven

Written by Annelieke Hoogwegt
10 dec 2020

We zijn op bezoek bij het regiokantoor van Enexis in Eindhoven, waar Hazenberg in bouwteamverband de transformatie naar een trainings- en exameninstelling realiseert. We spreken er met Ad van Abeelen en John Verhagen.

Van loods naar opleidingscentrum

Het kantoor wordt voorzien van nieuwe plafonds, een compleet nieuw lichtplan en zonnepanelen op het dak.  Maar de grootste ingreep is de transformatie van een enorme loods naar een trainings- en exameninstelling.  Ad vertelt: “De loods herken je niet meer terug. Daar vind  je nu theorielokalen, lichtstraten op 8 meter hoogte in het plafond en luchtbehandelingskasten op het dak. En wat ikzelf heel gaaf vind: fijne praktijkruimtes voor leerlingen waarin een straat in een woonwijk is nagebootst en  meterkasten zijn geplaatst. Zo oefenen leerlingen écht  met elektra.” John vervolgt: “De lichtstraat was een flinke constructieve uitdaging, ook vanwege de hoogte. Wat een leuk weetje is om te vermelden: de omlijsting van de ramen is door ons timmeratelier gemaakt. Het past perfect en ziet er echt mooi uit.”

Uitdagingen in de planning

Door covid-19 kwam de planning extra onder druk te staan. Ad legt uit: “Het werk lag tijdelijk stil, maar toen we door konden pakken, was onze partner voor de staalconstructie op een ander project aan de slag. Door snel met elkaar om tafel te gaan, zijn we alsnog vrij snel gestart. Alleen de meest ideale en efficiënte bouwvolgorde was niet meer haalbaar. Dan moet je toch creatief schakelen met elkaar. Gelukkig is de partij in kwestie die meedenkt, kwaliteit levert en snel doorwerkt. Voor de afbouw hebben we een LEAN planning gemaakt.” John vindt dat fijn werken: “Goed dat dit gedaan wordt. Iedereen is extra betrokken, weet waar hij aan toe is en iedereen kent de afspraken. Met zoveel verschillende partijen tegelijk aan het werk is dat wel prettig”.

Voordelen van Covid-19

De heren merken wel een positief puntje aan Covid-19.  Ad vertelt: “Er werken minder mensen hier op kantoor. Daardoor krijgen wij op de parkeerplaats meer ruimte tot onze beschikking voor materiaalopslag en de opdrachtgever maakt sneller een verdieping leeg met minder mensen in het pand.” John: “We leveren per verdieping op. Het verhuizen gaat nu veel sneller, dan wanneer het hele kantoor vol zat. Dit beperkt overlast en zorgt ervoor dat  we inhalen op de planning.”

Fijne samenwerking met opdrachtgever

“Dat is overigens goed om te benoemen,” zegt Ad: “We hebben een erg fijne opdrachtgever die goed meedenkt. Veiligheid is ook bij hen een belangrijk thema. We krijgen veel medewerking. Wat we bijvoorbeeld bij dit project hebben toegepast is een extra trappentoren en lift voor een veilige vluchtroute. De opdrachtgever gebruikt deze lift ook weer om snel inpandig de spullen naar een andere verdieping te verhuizen.” John: “Je doet het hier echt samen.” De heren zijn trots op het werk: “Het is echt super hoe het er uitziet. Je herkent het nu al niet meer terug!”