Bewoonster aan het woord

Hoe is het als je woning wordt verduurzaamd? Het eerlijke verhaal

Written by Annelieke Hoogwegt
03 dec 2020

Als woningcorporatie heb je aan de transitieopgave een stevige uitdaging, nu de totale woningvoorraad vóór 2050 energieneutraal dient te zijn. Een uitdaging die Hazenberg graag succesvol invult. Met SmartPack.

Momenteel verduurzamen we voor corporatie Casade een woonwijk in de gemeente Dongen. De eerste woningen zijn opgeleverd. Met bewoonster Ineke spreken we over haar ervaringen en bevindingen van zo’n ingrijpende renovatie.

Verschil positief merkbaar

Ineke begint enthousiast te vertellen: “Het verschil is heel duidelijk te merken. Binnen merk ik dat de warmte veel beter in huis blijft hangen en het geluid een stuk prettiger is. Maar ook buiten is het verschil grandioos, de afwerking van de woningen en de gevels ziet er prachtig uit. De straat voelt helemaal als nieuw.” Links op de foto is het verschil te zien tussen de originele woning (links) en de gerenoveerde woning (rechts). 

Impact op je privacy

Het eindresultaat mag er zijn, maar de weg hier naartoe is ook intensief geweest. Ineke vertelt: “Middels een dagplanning is goed gecommuniceerd welke werkzaamheden plaatsvonden, zodat we wisten wat er ging gebeuren, maar toch waren die eerste drie weken wel heftig. We hadden vakantie, dus waren continu thuis. In het huis waren óveral mensen aan het werk, daardoor hadden we geen ruimte om ons even terug te trekken. Om plek te maken voor de werkzaamheden, werd gevraagd alles anderhalve meter van de muur af te zetten. Dat snappen we heel goed, hoor, maar hierdoor was het huis nog voller en rommeliger.”

Goede communicatie

Ineke vervolgt haar verhaal: “Wat moet gebeuren, moet nu eenmaal. Zo stonden we er gedurende de renovatie in. Hoe meer mensen aan het werk zijn, hoe sneller de werkzaamheden zijn gedaan. De vakmannen werkten overigens heel netjes, hielden zich aan de regels en er werd goed gecommuniceerd. Als de planning werd bijgesteld of als we een vraag hadden, stond Iris (werkvoorbereider) voor ons klaar. Toch blijft het wel intensief dat je huis van boven tot onder wordt aangepakt.”

Ineke sluit af: “Na die drie weken zijn we zelf gelijk gaan schilderen en hebben we alles meubels weer teruggezet. Het is echt ingrijpend, maar daardoor wonen we nu wél een stuk prettiger en fijner!”