Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt. Dankzij Wervenkade!

Written by Ingrid Roefs
13 jan 2022

Aan rivier de Merwede realiseren wij momenteel ‘Wervenkade’ in woongebied Stadswerven. Een prachtig woonproject met 41 appartementen, 22 grondgebonden woningen en een commerciële plint, met veel aandacht voor duurzaamheid en groen. Uitvoerder Leen van den Heuvel en projectleider Bas Cremers vertellen erover.

Vanuit het historische centrum van Dordrecht is het zo’n 10 minuten wandelen naar de splinternieuwe voetgangersbrug, die leidt naar het al even nieuwe woongebied Stadswerven. Vroeger werden op deze plek nieuwe schepen te water gelaten. Over een paar jaar is het een woongebied waar wonen, werken en recreëren hand in hand gaan.

Duurzame insteek

“Het meest bijzondere aan Wervenkade is toch wel de ligging. Echt gaaf, zo direct aan het water,” begint Bas. “Daarnaast bouwen we de appartementen trapsgewijs, met veel ruimte voor groen op ieder terras. En opdrachtgever Bemog heeft hoog ingestoken op het gebied van duurzaamheid. Zo komen er zonnepanelen op alle woningen en op het hoogste niveau van de appartementen. Het gebouw is daarnaast volledig gasloos en verbruikt straks nagenoeg evenveel energie als dat het opwekt. Verder komen er ringleidingen in de parkeerkelder, zodat bewoners hier straks makkelijk laadpalen kunnen aanleggen voor hun elektrische auto’s. En wat ik ook wel mooi vind, is dat ze het groen van het parkgebied hiernaast, als idee doortrekken naar de binnentuin.”

Postzegel

Op de vraag of de bouw zelf nog uitdagingen kent, glimlacht Leen: “Zeker wel. Neem nou de ruimte. Op zich is die er voldoende, maar omdat er in het naastgelegen perceel een kwetsbare diersoort leeft, gebruiken we die ruimte niet. Daardoor houden we een ‘postzegel’ over. We hebben dat grotendeels opgelost door te werken met een grote torenkraan vanuit het binnenterrein en door op Just In Time levering te sturen. Vergelijk het maar met wat we doen bij Centrumplan Zevenbergen. Daar hebben we van tevoren ook tips opgehaald. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als je ook van elkaar kunt leren?”

Compliment

En dat er een goed team staat, is wel duidelijk. Bas: “We zijn als Hazenberg al in een vroeg stadium aangeschoven, om mee te denken over de haalbaarheid van alles. Hierdoor konden we het project in één keer soepel overdragen aan ons uitvoerende team. Deze soepele overdracht en de prettige samenwerking heeft Bemog als zeer plezierig ervaren, waardoor ze besloten hebben om het volgende project – in Schiedam – ook met ons aan te pakken Dat is natuurlijk het mooiste compliment dat je van je opdrachtgever kunt krijgen!