Hazenberg zet in op houtbouw. Voor de toekomst.

Written by Ingrid Roefs
16 mei 2022

Houtbouw. Waar het in Scandinavië al sinds mensenheugenis dé manier van bouwen is, dringt het in ons land eigenlijk nu pas echt door als volwaardig alternatief voor betonbouw. Met onze directeur Roel Maas hebben we het over de ontwikkelingen en de toekomst ervan.

Houtbouw heeft natuurlijk altijd al bestaan, maar door uitdagingen zoals brandwerendheid, levensduur en onderhoud werd het lang niet echt omarmd. Roel: “Twee ontwikkelingen brachten houtbouw nog maar een paar jaar geleden alsnog in een enorme stroomversnelling. Enerzijds het besef dat we beter voor onze planeet en onze CO2-uitstoot moeten zorgen. Anderzijds het woningtekort dat een snellere bouwmanier vereist. Hout biedt op beide vraagstukken sterke antwoorden, nu we de verduurzamingstechnieken beter beheersen. Het slaat CO2 op, het is hernieuwbaar, het vergt minder zwaar CO2-producerend materieel om ermee te bouwen, het is zeer circulair - want herbruikbaar door het losmaakbaar te monteren - én het is met dat alles uitermate geschikt voor snelle prefab-bouw.”

Eigen fabriek

Hazenberg zet dan ook serieus in op houtbouw. Roel: “Samen met onze zusterbedrijven Koopmans en ERA Contour hebben we in ons TBI WOONlab twee prachtige modulaire houtbouw-labels ontwikkeld: HOUTbaar LOFT en HOUTbaar HUIS. Deze worden in onze fabriek geWOONhout onder ideale omstandigheden volledig geprefabriceerd, inclusief keuken, badkamer, alles.

Koopmans heeft met het initiatief voor die faciliteit echt haar nek uitgestoken en wij hebben hen daarin meteen 100% ondersteund. Zo zijn we er samen klaar voor om flink op te schalen.”

Duurzame ambities

En nu? “Nu zouden we liefst alléén nog maar 100% duurzaam, circulair en biobased bouwen, maar daarvoor moeten wijzelf, onze opdrachtgevers, onze ketenpartners en de toetsende overheden echt nog een aantal ontwikkelstappen doormaken. Wat we binnen TBI wél al definitief hebben onderkend, is dat op de oude manier doorgaan geen optie is. Sterker nog: duurzaamheid is tot meest urgente speerpunt van ons landelijke beleid bestempeld*. Daarnaast hebben we als Hazenberg de expliciete keuze gemaakt om maximaal duurzaam te bouwen met de mogelijkheden die er nú zijn. We willen binnen 5 jaar tot de meest duurzame bouwers van Nederland behoren.”

* TBI gaat de komende jaren positief duurzame impact maken!
Wat dat precies inhoudt? Onze Manager Duurzaamheid Gerko Koenen vertelt je er graag alles over.

g.koenen@hazenberg.nl | Mob. 06 53 893 312