Hét Hazenberg Corporatie-webinar: versneld naar gasloos met de HT skid

Hét Hazenberg Corporatie-webinar | Terugblik

De allereerste editie van Hét Hazenberg Corporatie-webinar ligt inmiddels achter ons. Heb je het gemist, of heb je eraan deelgenomen en wil je iemand in je netwerk informeren over de HT skid? Dan vind je op deze pagina de belangrijkste informatie nog een keer bijeen.

Jeroen (l) en Bart

Tijdens het webinar waren we aangenaam verrast door de vele verdiepende vragen die we kregen. Mooi om vast te stellen hoe deze materie ons allemaal, vanuit onze verschillende perspectieven, boeit en verbindt. Fijne vragen ook, omdat ze ons helpen om onze HT skid en de informatie daaromtrent nog verder te ontwikkelen. Hierbij een overzicht van zowel die vragen als de bijbehorende antwoorden. Heb je naar aanleiding hiervan nog meer vragen? Neem dan zeker contact op met webinarhosts Jeroen of Bart. Zij vertellen je er graag alles over.
             

Q&A Webinar HT SKID
Hoe zit het met de circulariteit van het product? Het bouwkundige deel is opgebouwd uit hout , isolatie en EPDM dakbedekking, alle drie 100% te hergebruiken/ recyclen. Het koudemiddel van de warmtepomp is propaan met een GWP van 3. Verder zijn het veelal metalen componenten die tegenwoordig 100% recyclebaar zijn.
Is de woning nu ook energiezuiniger geworden? In principe heeft de HT skid geen invloed op het energieverbruik van een woning. Deze is uitsluitend ontwikkeld om een woning binnen 1 dag gasloos (all-electric) te maken. De vijf woningen die wij in de documentaire toonden, zijn echter wél energiezuiniger geworden, doordat op verzoek van de corporatie tegelijkertijd een isolatiepakket is aangebracht (nieuwe dakplaten, spouwmuurisolatie en HR++ beglazing). Of dit soort maatregelen nodig of wenselijk zijn, hangt af van de warmteverliesberekening van de betreffende woning
Wat was het energielabel van de woning vóór de aanpassing? Voorheen label D, na maatregelen Label A+. Hier bij moet wel worden aangemerkt dat er bij deze 5 woningen op verzoek van de corporatie ook een isolatiepakket is aangebracht, namelijk nieuwe dakplaten, spouwmuurisolatie en HR++ beglazing.
Geldt de COP5 voor ‘jaarrond’? Nee, dit betreft de maximale COP.
Wat is de SCOP? De gemiddelde SCOP inclusief warm water is 3,5.
Hoe kunnen we een buffervat van 150/200 liter kwijt op een standaard houten balklaag en kruipzolder (jaren 60 woningen)? De breedte van de HT skid is variabel. Wij dimensioneren deze zo, dat hij tussen de bouwmuren past. Het gewicht van de HT skid wordt verdeeld over de balklagen en direct afgedragen naar de bouwmuren. Het uitgangspunt is standaard vloerbalken en geen plafonddragers. Indien er plafonddragers zijn, monteren wij twee hoeklijnen tegen de bouwmuren
Wat is het verwachte jaarlijks energieverbruik (gebouwgebonden installaties) bij deze woning? 3500-4000 kWh /jr
Zit hier ook warm water bij? Ja, wij hebben een buffervat van 150 of 200 liter gemonteerd.
Van welk materiaal is de buitenzijde van de HT Skid? EPDM
Is de warmteafgifte van bestaande radiatoren voldoende? Hier rekenen we uiteraard aan, maar aangezien de warmtepomp maximaal 70 graden aanvoertemperatuur kan maken is deze bijna overal voldoende.
Merken huurders iets van de warmtepomp? Vaak worden de radiatoren minder warm? Net zoals de huidige generatie CV-ketels moduleert de warmtepomp de aanvoertemperatuur afhankelijk van de gevraagde temperatuur binnen, en de buitentemperatuur. Het maximum is 70 graden, dus de huurder ervaart weinig tot geen verschil met voorheen.
Wat is er bijzonder aan de warmtepomp in de HT skid? Het is een hogetemperatuur-warmtepomp met maximaal 70 graden aanvoertemperatuur. Daarnaast is ‘loadshedding’ toegepast, waardoor je voldoende hebt aan een hoofdaansluiting van 35 Ampere. Met andere woorden: je hebt dus geen netverzwaring nodig. Bij dreigende overbelasting schakelt de pomp tijdelijk automatisch terug naar een lager vermogen.

DOCUMENTAIRE: IN 1 DAG 5 HUIZEN NAAR GASLOOS, KAN DAT…?

“In 1 dag 5 huizen naar gasloos, kan dat?” Met die uitdaging gingen wij van Hazenberg | Smartpack aan de slag met het ontwikkelen van onze nieuwste innovatie: de HT skid. En… we maakten het waar! Hoe? Dat lieten we zien bij de start van ons webinar in deze minidocumentaire. (Met dank aan Casade en Manager Vastgoed Karin Priem.)         

Meer informatie over woningverduuzaming?

In de nieuwsbrief van Hazenberg besteden we ook regelmatig aandacht aan het verduurzamen van woningen en aan SmartPack. Vind je het interessant om deze voortaan ook te ontvangen?